Nieuws

Sonsbeek 2016 groot succes maar ondernemers willen in toekomst sneller duidelijkheid van overheid

ARNHEM - Sonsbeek 2016 was voor ondernemend Arnhem een groot succes. Dat zegt Robert Wittenberg van brasserie Dudok. Maar bij toekomstige edities moet de overheid sneller duidelijkheid geven over de mogelijkheden. Alleen dan kan het bedrijfsleven beter inspelen op het evenement dan dit jaar het geval was.
Sonsbeek 2016 heeft in drie maanden tijd 150-duizend bezoekers getrokken. Maar belangrijker nog dan dat bezoekersaantal vindt Wittenberg de uitstraling van de tentoonstelling voor Arnhem. 'Ik ben er heel erg trots op dat de New York Times een volledige pagina heeft gewijd aan deze tentoonstelling en deze stad'. Dat is goed voor de uitstraling van de stad en voor het vestigingsklimaat. Met Sonsbeek '16 transACTION heeft Arnhem laten zien dat het een aantrekkelijke stad is om te wonen en te werken. En dat kan bedrijven over de streep trekken om zich in de stad te vestigen zegt Wittenberg. 

Blij maar bitterzoet

Gisteren was de laatste dag van de tentoonstelling en maakten de medewerkers met zijn allen een laatste ronde door het park. Ik ben blij dat we zoveel publiek hebben getrokken maar het is bitterzoet dat het nu echt voorbij is' zegt Tati Freeke Suwarganda van de Stichting Sonsbeek Internationaal. Volgens haar zou Sonsbeek 2016 wel eens de boeken in kunnen gaan als de editie die het aandurfde om publiekslieveling te willen zijn. Met transACTION wilden de curatoren een verbinding leggen tussen verhalen uit de stad en beeldende kunst. Niet alleen om te kijken maar ook om aan mee te werken. Zo mochten een aantal kunstwerken ook door het publiek gebruikt worden om activiteiten of feestjes te organiseren. En er was een kunstwerk dat letterlijk in rook opging: het houten huis van Alphons ter Avest dat in de drie maanden van de tentoonstelling stukje bij beetje werd opgestookt in een broodoven in het huis. 

Quadriennale

Of het woord echt ingang gaat vinden in Arnhem is nog maar de vraag maar Sonsbeek wordt vanaf deze editie een quadriennale. Een tentoonstelling die eens in de vier jaar wordt gehouden. Volgens Robert Wittenberg is dat de duidelijkheid waar het Arnhemse bedrijfsleven ook behoefte aan heeft. En op de valreep werd nog bekend dat het kunstwerk dat Rob Voerman rond de waterval in Sonsbeek bouwde binnenkort verplaatst wordt naar een beeldentuin in Zwolle. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!