Nieuws

Red de zwarte stern en ga mee op excursie!

ARNHEM - De zwarte stern heeft het moeilijk. Het natuurprogramma BuitenGewoon probeert samen met Staatsbosbeheer deze bijzondere vogel te redden door vlotjes te plaatsen in de Millingerwaard waar ze kunnen broeden. Steun de actie en ga als dank mee op excursie naar de vogels.
Staatsbosbeheer wil 150 broedvlonders plaatsen waar de zwarte stern kan broeden. Een vlotje kost € 130, en gaat 10 jaar mee. Bovendien wil Staatsbosbeheer de nieuwe nestjes beter volgen via webcams. Voor het hele project is 20.000 euro nodig. Help mee om de laatste 8.000 euro bij elkaar te krijgen.

Met Twan en Thijmen naar de Millingerwaard

Staatsbosbeheer organiseert samen met de makers van tv-programma BuitenGewoon speciaal voor haar kijkers een excursie naar de zwarte stern in de Millingerwaard. Presentator Twan Teunissen en boswachter Thijmen van Heerde vertellen tijdens deze excursie alles over het bijzondere leven van de zwarte stern. En waarom deze vogel juist naar dit gebied komt om te broeden. De excursie duurt twee uur en vindt op zondag 7 mei 2017 plaats (dan is de stern weer in het land). Doneer je meer dan € 25 euro, dan kun je deelnemen aan de excursie.

Zelf vlotjes uitleggen?

Ook biedt Staatsbosbeheer eenmalig de kans om mee te gaan met het uitleggen van nestvlotjes voor de zwarte stern. De zwarte stern broedt op de mooiste locaties in de Gelderse poort die vaak niet toegankelijk zijn voor het publiek vanwege de kwetsbaarheid van het terrein. De boswachter van Staatsbosbeheer heeft daarom een arrangement gemaakt voor 2 personen in de Millingerwaard, Oude Rijnstrangen, De Ooijse graaf en De Oude Waal. 
Tijdens deze morgen ga je samen met medewerkers van Staatsbosbeheer mee om nestvlotjes uit te leggen. Afhankelijk per gebied zal dit deels per kano gebeuren. Op de locatie mag je je handen uit de mouwen steken en helpen met het aanbrengen van graszoden en waterplanten op de nestvlotjes. Vaak worden de vlotjes direct geïnspecteerd door de zwarte sterns en levert dit spectaculaire beelden op. Aan het einde van de morgen staat er een lunch klaar. Dit arrangement voor twee personen is speciaal voor mensen of bedrijven die 500 euro of meer doneren.

Aanmelden?

Helpen kan via het Buitenfonds, een stichting die geld werft voor projecten in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer: www.buitenfonds.nl/beschermdezwartestern
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!