Nieuws

Celstraffen geeïst tegen ouders overleden baby Jairo uit Arnhem

ARNHEM - Het Openbaar Ministerie heeft 4 jaar onvoorwaardelijke celstraf geeïst tegen de vader van de Arnhemse baby Jairo, die in 2010 overleed. Justitie houdt hem verantwoordelijk voor de dood van zijn kind. Tegen de moeder van Jairo is een gevangenisstraf van 1 jaar waarvan 6 maanden voorwaardelijk geeïst.
Baby Jairo zou dit jaar 6 jaar zijn geworden, maar het Arnhemse jochie werd niet ouder dan 8 maanden. Zijn ouders staan vandaag terecht bij de rechtbank in Arnhem voor betrokkenheid bij de dood van het jochie. Voor de officier van Justitie is het duidelijk dat er sprake is van kindermishandeling.
Tijdens de rechtszaak is alleen de vader aanwezig. Volgens hem zijn de vele blauwe plekken en botbreuken van het jochie te verklaren. 'Jairo was een actieve baby en we zijn een keer gevallen', aldus de verdachte. 'Ik heb mijn kind niet mishandeld, waarom gaan we anders naar de huisarts, dat doe je toch niet als je je kind mishandelt?'
De officier van Justitie gelooft niets van die verklaringen. Jairo had meerdere blauwe plekken en verschillende botbreuken. In augustus 2010 wordt hij slap naar het ziekenhuis gebracht. Het jochie overlijdt aan een darmperforatie, die door harde klappen moet zijn veroorzaakt. Justitie verwijt de ouders de baby stelselmatig te hebben mishandeld vanaf zijn geboorte met de dood tot gevolg.

Celstraf geeïst

Tijdens de rechtszaak probeert de vader het letsel te verklaren. Maar volgens justitie is al het letsel alleen maar te verklaren door ervan uit te gaan dat er sprake is van kindermishandeling, en daarvoor zou vooral de vader verantwoordelijk zijn. De moeder speelde ook een rol. Volgens justitie heeft ze lange tijd niet willen inzien dat Jairo werd mishandeld, 'maar na het zoveelste letsel stopt het niet willen zien van de mishandelingen', aldus de officier.
Tegen de vader wordt dus een straf geëist van 4 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Wel zegt de officier dat de vader een zeer traumatische jeugd heeft gehad. Hij kwam als 11-jarig jochie uit Angola. Tegen de moeder eist justitie een kortere gevangenisstraf. Zij had volgens justitie moeten zien wat er allemaal gebeurde met Jairo.

OM Ontvankelijk

De zaak is vandaag opnieuw bij de rechtbank behandeld. Een eerdere rechtszaak wees uit dat Justitie fouten gemaakt zou hebben bij het verkrijgen van bewijsmateriaal. De rechtbank verklaarde het OM aanvankelijk niet ontvankelijk, maar het hof oordeelde later in hoger beroep dat de ouders toch mochten worden vervolgd.