Nieuws

Geen azc's in Ede; streep door drie centra

EDE - De drie geplande opvanglocaties voor asielzoekers in Ede hoeven er niet te komen. Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) heeft de locaties niet meer nodig, doordat er minder vluchtelingen naar Nederland komen.
In april werd nog besloten dat er 900 vluchtelingen naar Ede mochten komen bij de opvanglocaties De Klinkenberg, De Goudsberg en De Braamhorst. De voorbereidingen voor de opvang werden destijds meteen op gang gebracht. Er zijn daarbij kosten gemaakt. De VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) overlegt met het rijk over de verdeling van die kosten.
De asielzoekersdiscussie maakte veel los in Ede. De gemeente wilde eerst 600 asielzoekers opvangen in Otterlo, maar inwoners protesteerden daartegen. Later besloot de gemeente drie locaties aan te wijzen. Bij opvanglocatie De Goudsberg werd wederom geprotesteerd. Ruim zeventig demonstranten betoogden tegen de komst van asielzoekers.

'Protesten geen invloed'

Wethouder Marije Eleveld: 'We realiseren ons dat dit proces veel heeft losgemaakt in onze samenleving. De protesten zijn niet van invloed geweest op dit besluit. We zijn blij dat het COA ons nu duidelijkheid geeft. Wat dit verder betekent voor die locaties, moet nog besproken worden.'
Mocht in de toekomst de instroom van vluchtelingen weer stijgen en mocht het COA weer naar Ede kijken, dan zal de gemeente opnieuw naar de situatie kijken. Ede blijft bereid tot opvang van de asielzoekers.
Het COA zegt dat er meerdere geplande opvanglocaties in Gelderland niet meer nodig zijn. Om welke locaties het gaat, wil het orgaan niet zeggen. Wel gaat het volgens het COA om nieuwe locaties waarvan de plannen nog niet buiten waren gekomen.