Nieuws

Niet alleen jaarlijks, maar het hele jaar door WOII gedenken

Ceremonie op het Airborneplein in Arnhem vrijdag.
Het is en blijft een jaarlijks terugkerend thema: de Slag om Arnhem en Operatie Market Garden. Om dat altijd en constant te blijven herdenken, slaan de gemeenten Ede, Arnhem, Overbetuwe en Renkum de handen ineen. © Omroep Gelderland
EDE - Het is en blijft een jaarlijks terugkerend thema: de Slag om Arnhem en Operatie Market Garden. Om dat altijd en constant te blijven herdenken, slaan de gemeenten Ede, Arnhem, Overbetuwe en Renkum de handen ineen.
Op de Ginkelse Heide worden deze zaterdag de luchtdroppingen van 72 jaar geleden herdacht. Het was het begin van de operatie tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen boven onder meer Ede veelal jonge geallieerde militairen het vliegtuig uitsprongen om Nederland te bevrijden. Velen overleefden de aanval niet. 

Over aandacht niet te klagen

Het had grote impact op de regio Ede, Arnhem, Overbetuwe en Renkum. De vier zogenoemde Airborne-gemeenten willen dit niet alleen jaarlijks herdenken maar het hele jaar. Dat is omdat de publieke belangstelling voor de oorlog en de Slag om Arnhem nog altijd groeit, schrijven ze in een intentieverklaring. De vele exposities en musea in dit gebied bewijzen dat over aandacht voor de Slag niet te klagen valt. 
Toch kan het beter, denken de gemeenten. Daarom willen ze samen het 'verhaal' van de oorlog 'krachtiger overdragen'. Het doel is om het hele jaar door bezoekers te bedienen en te interesseren voor dit thema, door bijvoorbeeld samen activiteiten en programma's op touw te zetten en fondsen te werven. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!