Nieuws

Voor Plantion Ede kan de zon niet hard genoeg schijnen

EDE - Er komen maar liefst 18.500 zonnepanelen op het dak van bloemen- en plantenveiling Plantion in Ede. Daarmee wordt Plantion in Gelderland het gebouw met de meeste zonnepanelen.
Vandaag wordt symbolisch het eerste paneel geplaatst door gedeputeerde van Dijk. De provincie Gelderland is met investeringsmaatschappij PPM Oost één van de grote financierders van het project.
Plantion Ede huurt de hele installatie van Rooftop Energy. Directeur Leendert Florusse van dit bedrijf: 'Vandaag wordt op het dak heel hard gewerkt. De dakconstructie wordt gebouwd en de eerste panelen worden geplaatst. Waarom Plantion meedoet? Omdat de plantenveiling heel veel energie gebruikt voor koeling van de planten. Ook de verlichting en het gebouw vraagt veel stroom. Daarom de keuze voor zonne-energie. Voor zonne-energie heb je veel oppervlakte nodig. In het geval van Plantion eigenlijk meer dan ze nu hebben. Met het hele dak vol, ruim achttienduizend panelen, voorzien ze in 37 procent van de vraag. Ook gaat een deel naar het netwerk, omdat nu eenmaal vraag en aanbod niet altijd gelijkop gaat.'

De grootste, de meeste

Plantion in Ede wordt met 18.500 panelen in Gelderland dus het gebouw met de meeste zonnepanelen. In het Achterhoekse Azewijn ligt solarpark De Reeven. Dat is met 35.000 zonnepanelen nu het allergrootst in Gelderland. De Reeven bestaat sinds januari 2012 en is gebouwd op de voormalige vuilstortplaats de Reeven. Het was het eerste grote park in Nederland en nog steeds de grootste. De Achterhoek is bezig met de aanleg van een ander groot en bijzonder solarpark. Dit wordt een combinatie van een vlindertuin met ruim 7000 zonnepanelen. Het park wordt aangelegd in Hengelo (Gld).