Nieuws

Nog een half jaar, dan is het klaar met dubbel inchecken op de Valleilijn in Ede

Vanaf maart hoeven reizigers niet langer eerst uit en vervolgens opnieuw in te checken wanneer ze gebruik maken van de NS en de Valleilijn. De Valleilijn van Connexxion rijdt tussen Ede-Wageningen en Amersfoort.
EDE - Vanaf maart hoeven reizigers niet langer eerst uit en vervolgens opnieuw in te checken wanneer ze gebruik maken van de NS en de Valleilijn. De Valleilijn van Connexxion rijdt tussen Ede-Wageningen en Amersfoort.
Wie op station Amersfoort overstapt richting Ede, pakt de Valleilijn. Maar die lijn is van Connexxion, niet van de NS. Dat betekent: eerst uitchecken bij de NS en vervolgens opnieuw inchecken bij Connexxion. Omgekeerd geldt dat uiteraard ook, en het geeft nogal eens problemen. 

Proef van een jaar, en dan?

Vanaf maart 2017 is dat voorbij. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu aan de Tweede Kamer. Het gaat om een proef van in ieder geval één jaar, die daarna geëvalueerd wordt. Het was de bedoeling dat de proef eerder zou starten, maar het project had wat voeten in de aarde en dus vertraagde de start. 
De autoriteit die toezicht houdt op mededinging zorgde voor de vertraging. Omdat de NS en Connexxion met de pilot teveel zouden samenwerken (en er dus niet genoeg gezonde concurrentie is), had de autoriteit bezwaar. 

Mobiel registeren

Inmiddels denken beide vervoerders over een alternatief, waarbij reizigers gebruik maken van registratie via een mobiele telefoon en de OV-chipkaart. De betaalgegevens komen daarna bij een onafhankelijk bedrijf terecht, waardoor vervoerders geen inzicht krijgen in elkaars transacties of persoonlijke reisgegevens van klanten. De reiziger ontvangt later de rekening van de rit. 
Op die manier zouden de bezwaren die er nu liggen verholpen kunnen worden en kan de proef wellicht ook op langere termijn doorgaan. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!