Nieuws

Gelderse helden rapen zwerfafval op, samen of alleen

ARNHEM - Elke dag even onderweg 1 stuk zwerfafval oprapen. Die uitdaging gaan Gelderlanders deze week aan na de oproep van BuitenGewoon. Maar er zijn ook mensen die het groter aanpakken en regelmatig samen met grijper en vuilniszak op pad gaan om straat of groen te ontdoen van vuil.
Op de 5e KeepItCleanDay bijvoorbeeld. Op verschillende plekken in Nederland wordt vrijdag opgeruimd. In Culemborg gaan basisscholen afval prikken en vervolgens kunst maken van plastic flesjes. Op zaterdag is de eerste editie van 'lopen langs de Lek' (vanaf 9:45 uur bij de Goilberdingerdijk in Culemborg). Een opruimwandeling om structureel iets te doen aan het zwerfvuilprobleem. 
In Ermelo ruimen de kinderen van de Ireneschool vrijdag afval op in de wijk rondom de school. Groep 7 is het gewend, die ruimen elke dag het zwerfafval van het plein op. En in Oosterbeek krijgen de leerlingen van basisschool De Marlijn voorlichting van 6DorpenSchoon over wat zwerfafval allemaal teweegbrengt in onder andere de oceanen. Vervolgens gaan de kinderen zelf de rotzooi opruimen in het dorp.

Met hond of handkar door het dorp

Ook in de gemeente Bronckhorst barst het van de initiatieven. De gemeente ondersteunt die initiatieven door onder andere de afvoer van vuil te betalen. De buurtvereniging 'Oosterwijkse vloed' houdt aanstaande vrijdag haar halfjaarlijkse opschoonactie in de buurt. Jaarlijkse wordt in 1 dag het gehele grondgebied voormalige gemeente Vorden opgeruimd.
En in Hummelo zijn opruimers actief die dagelijks (met of zonder hond) het zwerfvuil oprapen. In Eefde ruimt hond Frieda de petflesjes op. En in Aalten gaat de familie Madern al jaren met een handkar door de wijken om zwerfvuil op te sporen en op te ruimen.

Landelijke opschoondag

Eén van de grootste opruimacties van het jaar is de landelijke opschoondag van 'Nederland schoon'. Brede School Zandkampen te Zaltbommel laat weten daar samen met andere scholen uit de stad jaarlijks aan mee te doen. Op die dag in maart worden in Nunspeet #zwerfies gemaakt. Leden van de scouting en van Gemeentebelang ruimen samen het afval op.
De Waaljutters zorgen ervoor dat de uiterwaarden van de Waal schoon blijven. In een jaar tijd hebben 700 vrijwilligers bijna 15.000 kilo zwerfvuil langs de rivier opgeruimd. Van Fort Pannerden tot Fort Vuren zijn duizenden volle vuilniszakken en weggebracht.

Beste manier: geen afval produceren

De allerbeste manier om zwerfvuil tegen te gaan, is natuurlijk gewoon zorgen dat er geen afval is. In Arnhem gaan 100 huishoudens de uitdaging aan om 100 dagen lang, 100% afvalvrij te leven. Het project 100 - 100 - 100 zoekt nog deelnemers. 
Meer weten over de Gelderland Schoon Actie van BuitenGewoon? Klik dan hier!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!