Nieuws

Koningin Máxima van alle markten thuis: blaast granaat op in Opheusden

Het is weer eens wat anders dan het doorknippen van een lintje: het opblazen van een Britse 25-ponder granaat uit de Tweede Wereldoorlog. Toch is dat het klusje dat Koningin Máxima deze week mocht klaren op de opruimlocatie van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) in Opheusden. Dat meldt het ministerie van Defensie. © Defensie
OPHEUSDEN - Het is weer eens wat anders dan het doorknippen van een lintje: het opblazen van een Britse 25-ponder granaat uit de Tweede Wereldoorlog. Toch is dat het klusje dat Koningin Máxima deze week mocht klaren op de opruimlocatie van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) in Opheusden. Dat meldt het ministerie van Defensie.
De vorstin bracht dinsdag een werkbezoek aan de EOD waar ze alles te horen kreeg over het opsporen en onschadelijk maken van explosieven. De EOD krijgt jaarlijks zo'n 2000 meldingen binnen van gevonden explosieven of resten daarvan.
Tijdens het werkbezoek kreeg Máxima uitleg over het verschil tussen traditionele en geïmproviseerde explosieven en werden moderne gadgets gedemonstreerd zoals opruimrobots die explosieven en verdachte pakketjes kunnen opruimen. Ook beschikt de EOD over op afstand bestuurbare mini-onderzeeërs die bijvoorbeeld explosieve ladingen op zeemijnen kunnen plaatsen om die op te kunnen blazen.
'Klapstuk' van het werkbezoek was het opblazen van een Britse 25-ponder die eerder is gevonden in de buurt van Opheusden waar tussen september 1944 en mei 1945 fel is gevochten. Met een druk op de knop bracht Máxima de granaat tot ontploffing. Voor zover bekend hoefde zij haar zomerse jurkje niet te verruilen voor een iets minder elegant bommenpak.
(foto's: Defensie)