Nieuws

Begeleider Hiltje van Eck uit Ede: 'Ik mis ze enorm, al die oorlogsveteranen'

ARNHEM - 'Het is belangrijk om de oorlogsgeschiedenis levend te houden, maar er blijven steeds minder veteranen over. En dat is toch heel jammer', zegt Hiltje van Eck van de Arnhem 1944 Fellowship, het aanspreekpunt voor Britse veteranen.
Er zijn steeds minder mensen die uit eigen ervaring over de Tweede Wereldoorlog kunnen vertellen. Veel veteranen zijn overleden. De groep is behoorlijk uitgedund. Dit jaar zijn er zo'n 30 veteranen die de Airborne-herdenkingen in Arnhem en omgeving bezoeken, allen hoogbejaard.
Van Eck: 'Ik mis ze enorm want je hebt toch met veel van die mannen een sterke band opgebouwd. Die kende je, daar wist je alles van. Nu komt het helaas zo ver dat die allemaal gaan wegvallen.' Ook de vrijwilligers die ervoor proberen te zorgen dat onze oorlogsgeschiedenis niet vergeten wordt, beginnen op leeftijd te raken. 

Vader hielp Britse militair ontsnappen

Zo ook de 74-jarige Hiltje van Eck uit Ede, die in 1984 bij de herdenkingen betrokken werd door de Britse veteraan Tony Hibbert, die meevocht in de operatie Market Garden. De vader van Hiltje, verzetsman Hubert van Eck, hielp de Britse majoor ontsnappen toen 139 militairen in de buurt van Arnhem werden geïsoleerd door de Duitsers.
Hibbert wordt in september 1944 krijgsgevangen gemaakt. Hij slaagt er bij Brummen in om te ontkomen uit de truck die de Britse gevangenen afvoert en duikt onder in de wijk waar Hiltje's vader woont. Zijn verzetsgroep zorgt ervoor dat de Britten naar bevrijd gebied kunnen vluchten. 

Contact blijft bestaan

Vaders Hibbert en Van Eck kwamen bijna jaarlijks bij elkaar over de vloer. En ook na de dood van Hubert van Eck in 1991 blijft het contact bestaan. Tony Hibbert bezocht Hiltje van Eck nog jarenlang en woonde de herdenkingen van Market Garden en de Slag om Arnhem bij.
Toen dat vanwege zijn gezondheid en hoge leeftijd niet meer ging, nam dochter Carolyn Brodie-Hibbert het van hem over.

'Oorlogsgeschiedenis mag niet vergeten worden'

Al die jaren heeft Van Eck zich ingezet voor de Arnhem 1944 Fellowship, een Britse organisatie die de herinnering aan de Slag om Arnhem levend wil houden. En niet alleen door te herdenken: 'We willen er over vertellen. En dan vooral over de moedige acties van de inwoners van Gelderland en de geallieerde troepen en de opofferingen die ze in de oorlog gedaan hebben.' 
Hiltje van Eck wil zich blijven inzetten voor de stichting en veteranen begeleiden zolang het nodig is. 'Als ik het kan, blijf ik het doen. Want ik kan me niet voorstellen dat die herdenkingen er zijn en dat ik thuis zit', glimlacht ze. 'Maar ik moet wel op zoek naar wat hulp want ik doe erg veel zelf. Vooral jongeren moeten betrokken blijven bij de oorlogsgeschiedenis. Ik vind dat dat nog altijd te weinig gebeurt op de scholen.'