Nieuws

ChristenUnie: provincie doet te weinig aan drugsafval

ARNHEM - De ChristenUnie vindt dat het provinciebestuur te weinig oog heeft voor dumpingen van drugsafval in Gelderland.
De provincie zou de regie moeten nemen en met grondbezitters een plan van aanpak opstellen zodat de situatie niet verder uit de hand loopt, vindt de partij. Op initiatief van de ChristenUnie organiseren Provinciale Staten binnenkort een ronde tafel over drugsdumping.

Steeds meer drugsafval gedumpt

Gelderland krijgt steeds vaker te maken met dumpingen van drugsafval. Dat stelt de ChristenUnie na onderzoek. Volgens de partij is de toename van de drugsdumpingen een gevolg van de doortastende aanpak in Brabant. Criminelen zouden daarom steeds vaker uitwijken naar Gelderland. 
Wethouder Bragt van Zaltbommel over de dumpingen:
Zeker 15 Gelderse gemeenten zijn de laatste jaren met dit soort afval geconfronteerd. Uit cijfers die de ChristenUnie bij gemeenten, waterschappen en grondeigenaren heeft opgevraagd, blijkt dat het aantal dumpingen in een paar jaar tijd bijna is verdubbeld. In 2013 werden er 14 dumpingen gemeld, in 2015 was dit opgelopen tot 27. Vooral de gemeenten in het zuiden van de provincie hebben er last van. Zaltbommel is er daar een van.

Kosten: ruim een half miljoen

De kosten om de afval op te ruimen was vorig jaar opgelopen tot 540.000 euro. Maar de ChristenUnie maakt zich vooral ook zorgen om het gevaar voor de volksgezondheid en de natuur, bijvoorbeeld door verontreiniging van het grondwater. Het drugsafval is namelijk giftig.