Nieuws

Gedeputeerde Van Dijk: 'Problemen luchtkwaliteit in Gelderland niet geholpen door nieuwe wet dieraantallen.'

De wet dieraantallen gaat niet helpen bij de problemen in de luchtkwaliteit in bijvoorbeeld de Gelderse Vallei. Dat zei gedeputeerde Jan Jacob van Dijk woensdagavond tijdens een debat met Statenleden over de aangekondigde wet van staatssecretaris Martijn van Dam.
ARNHEM - De wet dieraantallen gaat niet helpen bij de problemen in de luchtkwaliteit in bijvoorbeeld de Gelderse Vallei. Dat zei gedeputeerde Jan Jacob van Dijk woensdagavond tijdens een debat met Statenleden over de aangekondigde wet van staatssecretaris Martijn van Dam.
Van Dam wil met de wet dieraantallen provincies de mogelijkheid geven om aantallen koeien, varkens en kippen in een gebied te beperken om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Slechte luchtkwaliteit

In Gelderland zijn twee gebieden waar luchtkwaliteit een probleem is. In Nijmegen door het verkeer en in de Gelderse Vallei door de veehouderij. De Partij voor de Dieren wil dat de wet daar ingezet wordt: 'Gelderse Vallei is het Sodom en Gomorra van Gelderland. Daar moeten geen dieren bijkomen.'
Volgens de gedeputeerde is minder dieren geen oplossing voor het probleem. Van Dijk: 'De oorzaak zit hem niet in aantallen dieren, maar heeft te maken met de manier waarop pluimveehouderij plaatsvindt. Met name buiten scharrelen en biologische pluimveehouderij veroorzaken de verslechtering in luchtkwaliteit in Gelderse Vallei.'

Tegen de wet

Van Dijk is tegen de wet. Volgens de gedeputeerde zijn er te veel onzekerheden. De staatssecretaris kan volgens hem niet uitsluiten dat omwonenden via een rechtszaak een provincie kunnen dwingen om een maximum aantal dieren in te stellen.
Volgens Van Dijk hebben overigens alle provincies hetzelfde standpunt over de wet; dat die voor de luchtkwaliteit geen oplossing is. Van Dijk: 'Noord-Brabant heeft andere redenen. Daar is een gebied waarvan ze vinden dat er te veel dieren zijn. Zij zitten daarom al een tijd te wachten op zo'n instrument.'
De wet zou rond het kerstreces naar de Tweede Kamer moeten gaan. Van Dijk wil tegen de wet lobbyen door gesprekken te voeren in Den Haag.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!