Nieuws

Provinciale Staten wil de beloofde toiletten op stations, dan maar meer geld erbij

Een meerderheid van Provinciale Staten wil toch toiletten op 22 stations. Dat blijkt tijdens een debat over het onderwerp. Gedeputeerde Staten stelde voor om geen 22 maar 15 toiletten te bouwen op stations, omdat er een tekort van 2,8 miljoen euro bleek te zijn. Maar Provinciale Staten gaan daar niet mee akkoord. © Freestockfotos.biz
ARNHEM - Een meerderheid van Provinciale Staten wil toch toiletten op 22 stations. Dat blijkt tijdens een debat over het onderwerp. Gedeputeerde Staten stelde voor om geen 22 maar 15 toiletten te bouwen op stations, omdat er een tekort van 2,8 miljoen euro bleek te zijn. Maar Provinciale Staten gaan daar niet mee akkoord.
Tijdens het debat was er ook veel verbazing bij de Gelderse partijen over hoe het tekort kont ontstaan. 'Hoe kon je riolering vergeten bij plannen voor bouw van toiletten?' vraagt de PVV. Ook Pieter Plug van de ChristenUnie eist helderheid over de kosten.
De actiegroep 'Treinen met Toiletten' sprak in en dreigde naar de rechter te stappen als er niet op alle 22 stations toiletten komen. Volgens de actiegroep is het voorstel om op zeven stations geen toilet te bouwen strijdig met het VN gehandicaptenverdrag.
Gedeputeerde Connie Bieze moet nu geld gaan vinden. Ze hoopt bij de behandeling van de begroting dit najaar meer te kunnen vertellen over waar het extra bedrag vandaan gaat komen.

Jarenlange discussie

In 2011 verdwenen toiletten uit regionale treinen in Gelderland. Ze waren te duur en niet nodig vond de provincie. Actievoerders stelden dat reizigers met blaas- of darmproblemen zonder toilet niet meer konden reizen.
Na veel verzet kwam er in 2013 een oplossing. Er zouden toiletten komen op alle tweeëntwintig Gelderse stations waar ze nog niet aanwezig waren. Dat was goedkoper dan ze in te bouwen in treinen en zo konden wandel- en fietstoeristen in de buurt ook gebruik maken van de toiletten.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!