Nieuws

Strijden tegen zwerfafval: 'gewoon weggooien in de prullenbak'

Veel reacties op de oproep van het natuurprogramma Buitengewoon van Omroep Gelderland om elke dag één stuk zwerfafval op te rapen. 'Ik heb geleerd om alles netjes in mijn tas te stoppen en gewoon weg te gooien als ik een prullenbak tegenkom', stelt Annemaaike op de Facebookpagina van Omroep Gelderland. © Henk Dries
ARNHEM - Veel reacties op de oproep van het natuurprogramma Buitengewoon van Omroep Gelderland om elke dag één stuk zwerfafval op te rapen. 'Ik heb geleerd om alles netjes in mijn tas te stoppen en gewoon weg te gooien als ik een prullenbak tegenkom', stelt Annemaaike op de Facebookpagina van Omroep Gelderland.
Ook gedeputeerde Jan Markink doet mee aan de actie: 'Ik pak al jaren elke ochtend afval op.' Markink roept leden van Provinciale Staten op ook mee te doen.

'De zooi blijft'

Hetty klaagt dat ze diverse malen opgeruimd heeft op de Varsseveldsestraatweg (Aalten-Varsseveld), 'maar de zooi blijft'.

Hond apporteert zwerfafval

Ineke uit Hummelo heeft haar hond geleerd zwerfafval te apporteren.
Theo gaat niet andermans vuil oprapen. 'Ik zie liever dat ze betrapt worden en een boete krijgen.'

'Nieuwe helden'

'Kinderen die opruimen zijn onze nieuwe helden', vindt Freek. 
Maar eigenlijk is het heel simpel, aldus Willem: 'Begin bij de basis, neem je eigen afval mee.'
Agent Frans van der Wee uit Arnhem is blij met het initiatief. 'In mijn werk kom ik dagelijks allerlei rommel in parken, tuinen, openbare gebouwen en op straat tegen. Men heeft tegenwoordig blijkbaar niet meer het idee dat wij allemaal verantwoordelijk zijn voor een leefbaar milieu. En als ik personen aanspreek of bekeur voor bijvoorbeeld weg gooien van huisvuil op straat is de reactie veelal verbazing. Goed en blijkbaar noodzakelijk dat er aandacht aan besteed wordt.'
Vrijdag is het de nationale Keep It Clean Day. Dan zijn er diverse initiatieven.

Scholen ruimen wijk op

Zo ruimen kinderen van onder meer de Brede School Zandkampen n Zaltbommel en de Ireneschool in Ermelo zwerfafval in de wijk van de school.
Klas 8Loo van de Vrijeschool in Zutphen deed met plezier mee aan de afvalactie. Foto: Mevrouw Schuringa
Zelf ook een verhaal over zwerfafval? Mail ons! Omroep@gld.nl
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!