Nieuws

Gemeente Bronckhorst: 'Geen uitbreiding stal Wichmond'

Zakenman Kees Koolen krijgt geen medewerking van de gemeente Bronckhorst voor het uitvoeren van fase 2 van de koeienstal die hij wil bouwen aan de Polweg in Wichmond. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. © Gelderse Natuur en Milieufederatie
WICHMOND - Zakenman Kees Koolen krijgt geen medewerking van de gemeente Bronckhorst voor het uitvoeren van fase 2 van de koeienstal die hij wil bouwen aan de Polweg in Wichmond. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.
Volgens de gemeente past het plan niet in het kleinschalige cultuurlandschap, het is namelijk een Nationaal Landschap. De Raad van State moet overigens ook nog uitspraak doen over de bouw van fase 1.

Naar bijna 400 runderen

Koolen heeft namelijk twee aanvragen ingediend bij de gemeente voor de bouw van een koeienstal. In Fase 1 wil hij een bedrijf bouwen voor maximaal 100 dieren. In fase 2 wilde hij het bedrijf uitbreiden naar 138 melkkoeien, 200 stuks vrouwelijk jongvee en 50 fokstieren. Koolen wilde ook nog een fase 3 indienen, maar dat heeft hij nooit gedaan. Hij wilde op de boerderij koeien fokken.

Buurt blij

Buurtbewoners zijn al lange tijd tegen de plannen. Jacques Wintermans laat namens de buurt weten blij te zijn met het besluit van de gemeente Bronckhorst om nu dus geen medewerking te verlenen aan fase 2.

Milieufederatie: we blijven alert

De Gelderse Natuur en Milieufederatie noemt het goed nieuws voor alle inwoners van de Achterhoek. 'Maar we blijven alert, want Bronckhorst lijkt de optie van nieuwe megastallen open te willen houden', aldus directeur Volkert Vintges.
Merijn Biemans van Natuurmonumenten zegt: 'Het wordt tijd dat de gemeente zich meer gaat aantrekken van de maatschappelijke weerstand tegen megastallen. Het dossier is nog niet gesloten'.