Nieuws

Oudste drager Willemsorde (99) aanwezig bij Market Garden herdenkingen in Oosterbeek

Hij vocht op de stranden van Normandië, tijdens de Slag bij Overloon en Venray en tijdens de bevrijding van Weert. Hij raakte meermalen gewond, de laatste keer tijdens het grote geallieerde Rijnland-offensief, begin 1945. Voor zijn inzet tijdens de strijd in Nederland kreeg hij in 1946 de Militaire Willemsorde; Ridder Kenneth Mayhew.
OOSTERBEEK - Hij vocht op de stranden van Normandië, tijdens de Slag bij Overloon en Venray en tijdens de bevrijding van Weert. Hij raakte meermalen gewond, de laatste keer tijdens het grote geallieerde Rijnland-offensief, begin 1945. Voor zijn inzet tijdens de strijd in Nederland kreeg hij in 1946 de Militaire Willemsorde; Ridder Kenneth Mayhew.
Met zijn 99 jaar is de Brit de oudst levende drager van de hoogste Nederlandse militaire onderscheiding. En tijdens de komende Airborne herdenkingen is hij in Arnhem, Ede en Oosterbeek.
Dat meldt de Stichting Airborne Herdenkingen met gepaste trots. Mayhew, die in 1946 werd gedemobiliseerd in de rang van majoor, was commandant van een carriercompagnie; lichte rupsvoertuigen die bestemd waren voor troepentransport. Tijdens de strijd om Weert, in september 1944, was hij belast met het opsporen van Duitse stellingen. Bij die acties raakte hij gewond.
Midden oktober was hij weer voldoende hersteld om deel te nemen aan de Slag om Overloon en Venray, waar hij opnieuw gewond raakte. Na een periode van herstel kwam Mayhew opnieuw terug bij zijn eenheid om de strijd in Noord-Limburg en later het geallieerde Rijnlandoffensief - operatie Veritable -  mee te maken. Op 25 januari raakte hij opnieuw gewond en werd hij overgebracht naar Engeland.
Oktober 1944: Britse soldaten nemen Venray in - foto: Archief
Na zijn demobilisatie begon Mayhew - een boerenzoon - een bedrijf in kunstmestproducten en richtte later ook een transportbedrijf op. De in 1917 geboren Mayhew ging in 1990 met pensioen.

Ridder onder de Ridders

Mayhew was de laatste jaren een paar keer in Nederland om plechtigheden rond de Militaire Willemsorde mee te maken, Zo was hij in 2014 samen met mede-ridder Marco Kroon aanwezig bij de uitreikingsceremonie van de orde aan Gijs Tuinman en in 2016 maakte hij de onderscheiding van het Korps Commandotroepen mee.
Kenneth Mayhew en Marco Kroon in december 2014 - Foto: Defensie