Instellingen

Millingerwaard krijgt overbuurvrouw 'Dijk van een Wijf' in de Gendtse Polder

© Omroep Gelderland

GENDT - De Millingerwaard krijgt een bijzondere overbuurvrouw. Maandag is aan de andere kant van de Waal een begin gemaakt aan de herinrichting van de Gendtse polder. Kers op de taart wordt een kunstwerk dat 25 meter boven NAP over de Waal uitkijkt: Een Dijk van een Wijf.

Uit de klei getrokken

Trotseert weer en wind

kan het water deren

Neemt kinderen op de arm

als het water stijgt

Het oerwijf

De eerste regels van een gedicht over het dijkwijf dat halverwege volgend jaar in de Gendtse polder staat. Op een terp met een doorsnee van 36 meter. Uitkijkend over de Waal wordt het Dijk van een Wijf een baken in het rivierenlandschap. 'Het heeft een enorme omvang natuurlijk', zegt Lizet Burgersdijk. Ze is samen met Marcelle Hilgers de bedenker van het kunstwerk. 'Dus ze is vanaf het land en vanaf het water heel goed te zien.'

Natuurlijk gebeurt er nog veel meer tijdens de herinrichting van de Gendtse polder. Het gebied gaat flink op de schop. Er wordt niet alleen een Dijkwijf gebouwd. Carel Bolt van de Provincie Gelderland heeft wat voorbeelden. 'We gaan een fietspad aanleggen en diverse wandelroutes. Je ziet overal als je door het gebied loopt relicten of resten van dat baksteenverleden.'

Heeft rondingen

als de rivier

Geeft leven aan de waard

Verwarmt de schipper

met haar liefde

Het oerwijf

'De mooiste bevestiging die wij kregen voor ons Dijkwijf was een uitspraak van een schipper', zegt Marcelle Hilgers. 'Namelijk: een vrouw heeft meer aantrekkingskracht dan tien sleepboten tegelijk.Toen wisten we het', lacht ze. 'En daarmee was het Dijkwijf geboren', vult Lizet Burgersdijk aan.

Burgersdijk: 'Ik voel me wel nauw verwant met het Dijkwijf'. HIlgers: 'Het zegt ongetwijfeld heel veel over ons. Als wijf.' Burgersdijk: 'In deze context hè!?' En de dames schieten hartelijk in de lach.

Verzamelt de verhalen

van de oever

Rangschikt en koestert

Zien wij van verre

als een baken van rust

Het oerwijf

Een DIJK van een WIJF.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!