Nieuws

SOS Dolfijn stopt samenwerking met Dolfinarium en vertrekt uit Harderwijk

Medewerkers van SOS Dolfijn onderzoeken een aangespoelde bruinvis.
Stichting SOS Dolfijn stopt de samenwerking met het Dolfinarium en vertrekt daarmee uit Harderwijk. Het opvangcentrum voor walvisachtigen in nood is daarom per direct op zoek naar een nieuwe locatie.
HARDERWIJK - Stichting SOS Dolfijn stopt de samenwerking met het Dolfinarium en vertrekt daarmee uit Harderwijk. Het opvangcentrum voor walvisachtigen in nood is daarom per direct op zoek naar een nieuwe locatie.
Het besluit komt niet uit de lucht vallen. SOS Dolfijn liet eerder al weten dat de aanwezigheid van de stichting op het terrein van het Dolfinarium de fondsenwerving belemmert.
'Mensen denken dat we onderdeel zijn van het commerciële amusementspark, terwijl we als non-profitorganisatie volledig afhankelijk zijn van donaties en sponsoring', verklaart directeur Eligius Everaarts in een persbericht.
Ook de negatieve berichtgeving rondom het Dolfinarium speelt een rol in het besluit om uit Harderwijk te vertrekken.

Focus op de toekomst

Het besluit voor het vertrek is genomen nog voordat er een nieuw onderkomen is gevonden. Everaarts ziet dit als een uitdaging: 'In de huidige situatie blijven we met de moeilijkheden van onze positionering en fondsenwerving zitten. Als je daaruit stapt, kunnen zich nieuwe kansen voordoen.'
Zolang er geen nieuwe opvanglocatie is, kan SOS Dolfijn even geen dieren opvangen. De dolfijnen en bruinvissen die nu nog in de opvang zitten, worden uitgezet.

Verhuisplannen

SOS Dolfijn had al langer plannen om te verhuizen. In augustus vroeg de stichting de provincie daarom om geld, aan die oproep werd geen gehoor gegeven. Eerder dit jaar wilde de stichting ook al verhuizen naar Ecomare op Texel, maar ook dat ging vanwege geldgebrek niet door. 
De droom is om deel uit te maken van een educatief centrum waarbij de opvang van de bruinvissen en dolfijnen centraal staat.