Nieuws

Het belangrijkste punt van de Nederlandse waterhuishouding ligt in Gelderland

ARNHEM - We staan er bijna nooit bij stil, maar de belangrijkste plek van Nederland ligt in Gelderland. In ieder geval als het gaat om de waterbeheersing in het Gelderse en Hollandse rivierengebied. Het splitsingspunt van de Rijn en de Waal bij Pannerden wordt gezien als de kraan van Nederland. De Ridders van Gelre duiken maandagavond in de wereld van het water.
Op de splitsing van Rijn en Waal regelt Rijkswaterstaat al eeuwenlang hoeveel water in de Waal en hoeveel water in het Pannerdens Kanaal stroomt. Henk Eerden van Rijkswaterstaat legt het uit: 'Als we teveel water in het Pannerdens Kanaal laten, breken de dijken van de Lek. Dan stroomt de Randstad van Utrecht tot Leiden onder water.'

Overstroming van de Zuiderzee

Maandagavond is Ridder Bas op TV Gelderland vooral op en langs de rivieren te vinden. Hij verdiept zich in de vele overstromingen uit de Gelderse geschiedenis en verbaast zich waarom onze voorouders in een rivierdelta zijn gaan wonen.
Ridder René vaart op de oude Zuiderzee. Precies honderd jaar geleden vond daar de laatste grote overstroming plaats. Aan de kust van Noord-Holland vielen negentien doden. In Harderwijk en Elburg was alleen veel materiële schade. Toch werd naar aanleiding van deze overstroming de Zuiderzee afgesloten. Met alle gevolgen van dien....

Gelredag in Harderwijk

De Ridders van Gelre vertellen maandagavond vanaf 17.20 uur over het water als verbindende schakel voor twee miljoen Gelderlanders. De uitzending wordt ieder uur herhaald.
Op zaterdag 17 september nodigen de Ridders iedereen uit om de mooie Zuiderzeestad Harderwijk te verkennen. Vanaf 10.00 uur starten rondleidingen door de historische binnenstad vanaf de nieuwe botterwerf en visafslag. Gebouwen zoals de prachtige Vischpoort en het monumentale stadhuis openen gratis de deuren. De Gelredag in Harderwijk duurt tot 13.00 uur.
Zie ook: