Nieuws

Gelderse mbo-kanjers: jongeren met pit en doorzettingsvermogen

Mehtap
In de race om de titel Landelijke Uitblinker MBO 2016 doen acht deelnemers van Gelderse mbo-scholen mee. Twee van hen staan zelfs in de top-10. © www.ditismbo.nl
ARNHEM - In de race om de titel Landelijke Uitblinker MBO 2016 doen acht deelnemers van Gelderse mbo-scholen mee. Twee van hen staan zelfs in de top-10.
Een 'uitblinker' is per school genomineerd voor de landelijke verkiezing en hebben zich tijdens hun opleiding of stage onderscheiden van andere studenten. Bijvoorbeeld door maatschappelijke projecten, bijzondere stages of omdat ze op een andere manier uitblonken. 

Online-verkiezing

Tot 9 november kunnen mensen stemmen op wie zij de grootste uitblinker vinden. Dat bepaalt voor 50 procent wie de uiteindelijke winnaar wordt. De andere helft wordt bepaald door een jury.

Mehtap: inzet, ondanks dwarslaesie

 De Arnhemse Mehtap Öcek, die op het ROC A12 in Ede naar school gaat, voert op dit moment de lijst aan. Ze deed vier stages op bijzondere plekken en wil, ondanks haar dwarslaesie, kinderrechter worden in de VS.

'Dat is zuur'

Als ze de wedstrijd wint, wil Öcek als ambassadeur een duidelijke boodschap overbrengen: 'Middelbare scholieren denken dat het mbo vaak een slechte keuze is en willen door naar de havo. Maar als dat te moeilijk blijkt, is teruggaan naar het mbo vaak zuur'.
'Daarom wil ik dat de voorlichting over beroepskeuzes eerder begint, zodat ze beter voorbereid zijn.'

Nina: een gepassioneerde doorzetter

Op haar school wordt ze 'de trots van ROC Nijmegen' genoemd: Nina Rietdijk. Deze stoere dame wil onderofficier worden bij de Koninklijke Landmacht en doet op het ROC de opleiding Vrede en Vakmanschap (VeVa).'
Haar grootste voorbeeld is haar opa, die bij het Korps Commandotroepen zat.
Nina probeert nu eenzelfde pad als haar opa te bewandelen. Niet altijd even makkelijk, maar Nina laat zich niet gek maken: 'Het maakt niet uit hoe lang je er over doet, uiteindelijk kom je op de juiste plek terecht.' En haar doorzettingsvermogen wordt ook opgemerkt door haar VeVa-instructeurs.

'Geloof in jezelf!'

'Nina vecht voor haar doel en is daarom genomineerd als landelijke uitblinker mbo', is te lezen op de website van Dit is MBO, dat de wedstrijd organiseert. Nina zegt zelf over haar nominatie: 'Zoals je ziet doe ik een opleiding die je niet snel bij een meisje verwacht. Ik koos voor mezelf en ik wil laten zien dat als je ergens in gelooft, je je doel kunt bereiken.' 
En daarmee wil ze anderen inspireren om hetzelfde te doen. 

Andere Gelderse deelnemers

Er zijn in totaal 42 genomineerden voor de titel Uitblinker; acht van hen zijn Gelders. De overige zes zijn:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!