Nieuws

Ga de uitdaging aan: Gelderland ruim op!

ARNHEM - Als wij, Gelderlanders, nu allemaal een week lang elke dag (minstens) 1 stuk zwerfafval opruimen, dan wordt de provincie toch een heel stuk schoner. Loop even de deur uit, pak een blikje, een zak chips of die peuk van de grond (of alle drie) en gooi het even in de prullenbak. Ga de uitdaging aan!
Sonja Booms, presentatrice van BuitenGewoon: "rommel op straat in de bosjes het is ergerlijk en zonde. En het is dan niet mijn troep, het hoeft er niet te blijven liggen. 'In een paar minuten heb ik al een halve vuilniszak bij elkaar geraapt. Iemand moet het doen, doe jij het ook? Weg met dat stuk plastic, dat blikje chipszak...raap het op! En niet alleen op internationale Keep it Clean Day!"
Vrijdag 16 september is het Keep it Clean Day. Op verschillende plekken in het land, zoals in Culemborg, zijn acties  om zwerfafval op te ruimen. Het idee achter deze dag is dat iedereen die op deze dag iets oppakt en weggooit, al mee doet.

Vies en slecht

Zwerfafval vervuilt het straatbeeld, trekt ongedierte aan en is slecht voor het milieu. Vogels en vissen eten het op en gaan er dood aan, of het plastic komt in de voedselketen terecht. Plastic breekt niet of nauwelijks af, kauwgom pas na 20 tot 25 jaar en in filters van peuken zit ook plastic, dus ook dat is slecht voor het milieu.

Doe mee!

Ga de uitdaging aan en ruim (in ieder geval) 1 week lang iets op. Daag ook uw buurman, dochter of collega uit mee te doen. En laat iedereen weten dat je mee doet (goed voorbeeld doet volgen)!

Laat ons uw zwerfvuilselfie zien. Dat kan heel simpel via het formulier op de site of via het appje in de Omroep Gelderland-app (onderwerp zwerfie) en vertel het ons als u spontaan een actie op touw zet, als u al jaren opruimt, als u een opmerkelijke vondst doet of als u iemand kent die een pluim verdient voor zijn opruimwerk.

Sonja Booms, presentatrice BuitenGewoon, is alvast begonnen. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!