Nieuws

Massale bomenkap langs N18 bij Groenlo begonnen

EIBERGEN - Langs de N18 bij Groenlo wordt vandaag begonnen met de kap van 30 hectare bomen. Dit is nodig voor de aanleg van de nieuwe Twenteroute.
Tussen Enschede en Groenlo wordt een compleet nieuwe weg aangelegd van 27 kilometer lang. Daarnaast wordt er 44 kilometer onderliggend wegennet gerealiseerd. De wegen zorgen voor betere bereikbaarheid in en om de N18.

Dieren worden gespaard

Het lokale ecosysteem zal volgens Rijkswaterstaat niet lijden onder de massale bomenkap. De kap wordt begeleid door een ecoloog die speurt naar dieren. Volgens Rijkswaterstaat gaan de bomen pas tegen de vlakte als er geen beesten meer op of in zitten.
De bomenkap zal tot ongeveer eind november duren. Er worden bijna twee keer zoveel bomen teruggeplaatst, namelijk 59 hectare. Verder worden er zogeheten ecoduikers aangelegd: verbindingen onder de weg die kleine zoogdieren en reptielen een veilige oversteek bieden.

Andere maatregelen

De veiligheid en leefbaarheid rondom de N18 laat momenteel te wensen over. De nieuwe weg moet zorgen voor verbetering. De volgende maatregelen worden daarvoor getroffen:
  • De N18 bij Varsseveld krijgt 2 rijbanen met 2 rijstroken
  • De maximumsnelheid tussen Groenlo Enschede wordt verhoogd naar 100 km/h
  • Er komen nieuwe fietstunnels, fietspaden, viaducten en ongelijkvloerse kruisingen
  • Er komen verschillende voorzieningen die geluidsoverlast moeten verminderen waaronder geluidreducerend asfalt
Behalve verbetering van veiligheid en leefbaarheid zal de nieuwe Twenteroute dus ook zorgen voor een betere bereikbaarheid van de regio en moeten de economische ontwikkelingen in het gebied erdoor worden versterkt.
Daarnaast zal er tijdens de werkzaamheden archeologisch onderzoek worden gedaan en zal er worden gezocht naar niet gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.
Naar verwachting is de nieuwe Twenteroute in de tweede helft van 2018 klaar.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!