Nieuws

Bomenkap voor nieuwe, veiligere Twenteroute

Vanaf vandaag zal er 30 hectare aan bomen worden gekapt om plaats te maken voor een nieuwe rijksweg. Het gaan om een weg van 27 kilometer tussen Groenlo en Enschede. Deze nieuwe N18 zal de veiligheid en leefbaarheid moeten gaan verbeteren van de rijksweg, twee punten die momenteel nog te wensen overlaten. © Rijkswaterstaat
EIBERGEN - Vanaf vandaag zal er 30 hectare aan bomen worden gekapt om plaats te maken voor een nieuwe rijksweg. Het gaan om een weg van 27 kilometer tussen Groenlo en Enschede. Deze nieuwe N18 zal de veiligheid en leefbaarheid moeten gaan verbeteren van de rijksweg, twee punten die momenteel nog te wensen overlaten.
De nieuwe N18 zal om Eibergen, Haaksbergen en Usselo heen worden geleid. Naast de compleet nieuwe weg tussen Enschede en Groenlo zal er ook nog een onderliggend wegennet van 44 kilometer worden aangelegd. Deze wegen zorgen voor betere bereikbaarheid en navigatie in en om de N18. De bomenkap zal tot ongeveer eind november duren, rijverkeer moet daarom rekening houden met wegwerkzaamheden.
Er worden verschillende maatregelen getroffen:
  • De N18 bij Varsseveld krijgt 2 rijbanen met 2 rijstroken
  • De maximumsnelheid tussen Groenlo Enschede wordt verhoogd naar 100 km/h
  • Er komen nieuwe fietstunnels, fietspaden, viaducten en ongelijksvloerse kruisingen
  • Er komen verschillende voorzieningen die geluidsoverlast moeten verminderen waaronder geluidsreducerend asfalt
Behalve verbetering van veiligheid en leefbaarheid zal de nieuwe Twenteroute ook zorgen voor een betere bereikbaarheid van de regio en moet het de economische ontwikkelingen in het gebied versterken. Daarnaast zal er tijdens de werkzaamheden archeologisch onderzoek worden gedaan en zal er gezocht worden naar niet gesprongen explosieven.
Naar verwachting is de nieuwe Twenteroute klaar in de tweede helft van 2018.

Natuur

De natuur en het lokale ecosysteem zal volgens de Rijkswaterstaat niet leiden onder de bomenkap. De kap wordt begeleidt door een ecoloog die zal constateren of de bomen dieren huizen. De boom wordt pas echt gekapt als de ecoloog laat weten dat de dieren de boom hebben verlaten.
De verloren 30 hectare aan bomen zal gecompenseerd worden door 59 hectare aan nieuwe bomen. Verder worden er ecoduikers aangelegd: verbindingen onder de weg die kleine zoogdieren en reptielen een veilige oversteek bieden.
Voor meer informatie zie de website van de Rijkswaterstaat.