Nieuws

Tijd staat nog even stil in Doesburg, het carillon speelt wél weer

DOESBURG - Het carillon van de Martinikerk in Doesberg werkt weer. De kerkklok staat nog even stil. De toren van de Martinikerk werd afgelopen zondag getroffen door de bliksem.
De klok van de hoogste kerktoren van Gelderland blijft nog even stil staan. Sinds afgelopen zondag geeft de klok al 9.50 uur aan. Donderdagochtend is geprobeerd de klok weer aan de gang te krijgen. Maar een kapot modem zorgt er voor, dat Doesburg nog even niet volledig bij de tijd is. Het wachten is nu op een nieuw modem.
Het carillon had slechts last van een kapotte zekering en is weer wél aan de praat. En het klinkt zo:

Bliksemafleider doet zijn werk

Ondanks de goed werkende bliksemafleider kon de computer de piekspanning zondag niet aan. De tijd kwam stil te staan in het Hanzestadje en het carillon liet het ook afweten. De kerkdienst die tijdens de inslag gaande was, werd stilgelegd en de kerk werd ontruimd.
Wethouder Fred Jansen is blij dat de schade redelijk beperkt is gebleven: 'We hebben de eerste bliksemafleider gehad op een kerk in Nederland. Onze voorvaderen hebben een vooruitziende blik gehad.'
Jansen woont zelf bijna onder de toren, de hoogste van Gelderland. Hij is er al aan gewend dat de klok de verkeerde tijd aangeeft en heeft de kerkklok ook niet écht nodig: 'Ach, ik weet al jaren hoe laat het is.'
Radiopresentator Nieke Hoitink in gesprek met wethouder Fred Jansen:

Geen Slechtvalken

In de toren zitten ook Slechtvalken. Er zaten geen jongen meer op het nest en de gemeente gaat er ook vanuit dat de Slechtvalken die er normaal gesproken huizen, er niet zaten tijdens de blikseminslag.