Nieuws

'Beleid huishoudelijke hulp deugt bij driekwart Gelderse gemeenten niet'

ARNHEM - Bijna driekwart van de Gelderse gemeenten heeft nog steeds geen deugdelijk beleid voor de huishoudelijke hulp. Dat concludeert jurist Kevin Wevers op basis van een enquête van Omroep Gelderland onder alle Gelderse gemeenten.
Ruim een derde van de Gelderse gemeenten paste afgelopen maanden het beleid aan na de uitspraak van de hoogste rechter. In mei stelde de Centrale Raad van Beroep drie gemeenten in het ongelijk. Met als gevolg dat alle gemeenten opnieuw moesten bekijken of de regels voor de toewijzing van huishoudelijke hulp nog konden standhouden.
Volgens jurist Kevin Wevers voldoet desondanks nog steeds bijna driekwart van de Gelderse gemeenten niet aan alle regels. Slechts 8 van de 54 Gelderse gemeenten hebben volgens Wevers het beleid helemaal op orde.
Wilt u weten of uw gemeente voldoet aan de wet? Lees hier of uw gemeente actie heeft ondernomen na de uitspraak van de hoogste rechter en hoe jurist Kevin Wevers het Wmo-beleid van uw gemeente beoordeelt.
Sinds januari 2015 bezuinigden Gelderse gemeenten rigoureus op de schoonmaak in huis. Veel cliënten kregen geen hulp meer, moesten het zelf gaan betalen of kregen nog maar een beperkt aantal uren hulp. Een aantal bejaarden spanden rechtszaken aan tegen hun gemeente om de hulp terug te krijgen. En met succes.

Cliënten claimen hulp terug

Maar de ene gemeente is de andere niet. En dus trekt de ene gemeente zich niets aan van een uitspraak in een zaak van een andere gemeente. Nu ook de hoogste rechter zich heeft uitgesproken in een aantal zaken, zijn alle gemeenten gedwongen om het beleid opnieuw tegen het licht te houden.
Zeker ook omdat veel cliënten vanuit het hele land actiebrieven hebben gestuurd naar hun gemeente. Hierin eisten ze aan de hand van de uitspraak van de Raad hun verloren uren hulp terug. Meer dan een derde van de Gelderse gemeenten kreeg actiebrieven die onder andere via vakbond FNV werden verspreid.
De gemeenten met de meeste herzieningsverzoeken na de uitspraak:
  • Apeldoorn 180
  • Tiel 34
  • Beuningen 28
  • Ede 20.
Onbekend is hoeveel verzoeken zijn gehonoreerd. Een aantal cliënten krijgt tijdelijk de oude uren terug. Sommigen kregen nul op het rekest. Bij in ieder geval acht Gelderse gemeenten zal er juridisch actie worden ondernomen om alsnog de hulp terug te krijgen. Dat zijn
  • Apeldoorn,
  • Scherpenzeel,
  • Lingewaard,
  • Lochem,
  • Ede,
  • Doetinchem,
  • Tiel,
  • Montferland en
  • Epe.

'Chronisch zieke moet vechten voor hulp'

Hermijntje Geessink uit Doetinchem had succes met haar brief. Zij kreeg al meer dan 30 jaar 12 tot 16 uur huishoudelijke hulp per week. Dit omdat haar man Benno 24 uur per dag zorg nodig heeft en zij zelf niet in staat is om het huishouden te doen. Tot de gemeente in maart dit jaar besloot om nog maar 7 uur huishoudelijke hulp per week te vergoeden.
Hermijntje was het hier niet mee eens. Door alle gezondheidsperikelen was ze drie dagen te laat om bezwaar te maken. En dus werd haar bezwaar afgewezen. De rechtszaak is inmiddels in gang gezet. Ondertussen heeft ze met het schrijven van de actiebrief haar uren nu in ieder geval tijdelijk teruggekregen. Maar de onzekerheid blijft.
'Als chronisch zieke ben je altijd aan het vechten om je hulp te krijgen. Onze situatie wordt er niet beter op, maar het aantal uren hulp wordt wel ineens minder. We hebben de uren tijdelijk teruggekregen door die actiebrief. Maar ik zet de rechtszaak door als dit niet structureel wordt', zegt Geessink vastberaden.

Wethouder handhaaft beleid

Wethouder Kees Telder van de gemeente Doetinchem zegt in een reactie de familie Geessink binnenkort op te zoeken om hun verhaal persoonlijk te horen. Maar hij blijft achter zijn beleid staan.
'Van de 7500 besluiten, hebben we 200 bezwaren gekregen. Niet iedereen zal het eens zijn met het besluit dat wij nemen en niet in alle gevallen is het wellicht goed gegaan. Maar de wet is veranderd en daar hebben wij naar gehandeld.
'Wij hebben nu door de uitspraak van de hoogste rechter en de actiebrieven die we van inwoners hebben gekregen, besloten om onderzoek te gaan doen of we nog iets moeten veranderen. Tot we hierover een besluit nemen, krijgen mensen die bezwaar maken hun oude uren voor een tijdelijke periode terug', aldus de wethouder.

'Gemeenten maken dezelfde fouten'

Bezwaar maken kan dus helpen. Dat weet ook jurist Kevin Wevers uit Aalten. Hij won al diverse rechtszaken tegen Gelderse gemeenten. De gemeenten Bronckhorst en Montferland hebben hierdoor hun beleid al moeten wijzigen. En ook Tiel heeft nieuw beleid in overweging. Volgende week dient de eerste zaak tegen de gemeente Duiven.
Wevers heeft de antwoorden van de Gelderse gemeenten bekeken op de vragen die Omroep Gelderland heeft gesteld in de enquête. En hij komt tot de conclusie dat van bijna driekwart van de Gelderse gemeenten het beleid nog steeds niet helemaal voldoet. Ook niet na de inmiddels voorgenomen beleidswijziging. 'Gemeenten varen elk hun eigen koers. Ze vinden allemaal zelf het wiel uit en zijn overtuigd van hun gelijk. Maar vaak worden dezelfde fouten gemaakt.' 
Uit de vorige enquête van Omroep Gelderland is gebleken dat duizenden Gelderlanders sinds vorig jaar hun huishoudelijke hulp geheel of gedeeltelijk verloren hebben.
Lees hier meer over de zorg in Gelderland.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!