Nieuws

Meldkamer laat luchtalarm te laat loeien in Arnhem, Ede en Zevenaar

Het luchtalarm op de eerste maandag van de maand klonk vandaag met drie minuten vertraging in Arnhem, Ede en Zevenaar. © Archief Omroep Gelderland
ARNHEM - Het luchtalarm op de eerste maandag van de maand klonk vandaag met drie minuten vertraging in Arnhem, Ede en Zevenaar.
De meldkamers van de veiligheidsregio's zijn verantwoordelijk voor het laten loeien van het luchtalarm. 
Mogelijk heeft een probleem op de meldkamer van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) een rol gespeeld. 'Als het erg druk is op de meldkamer, wil het wel eens misgaan met het activeren van het alarm. Bijna overal ging de sirene om 12.00 uur af', meldt een woordvoerster van de VGGM.
Volgens haar kreeg de VGGM slechts twee klachten over het luchtalarm. Die kwamen uit Ede en Lunteren. 'De melder in Lunteren vond de sirene te luid.'
Op Twitter kwam later nog een klacht binnen uit Zevenaar. Daar zou het luchtalarm ook drie minuten te laat zijn afgegaan. 

Geen sirene tijdens paardenmarkt

De sirene bleef in Elst om 12.00 uur bewust stil. 'Dat was in verband met de paardenmarkt. Je wilt de dieren niet laten schrikken', aldus de woordvoerster.
Iedere eerste maandag van de maand hoort om exact 12.00 uur de sirene te worden getest. Het signaal duurt onafgebroken 1 minuut en 26 seconden. Het luchtalarm klinkt in het kader van de rampenbestrijding niet op nationale feestdagen, de Dodenherdenking en op religieuze feestdagen.
Wie wil klagen over het luchtalarm in de regio Gelderland-Midden, kan gebruikmaken van dit formulier.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!