Nieuws

Norovirus is oorzaak 50 zieke studenten, zegt GGD

NIJMEGEN - De vijftig eerstejaars studenten die donderdag en vrijdag onwel werden op het introductiekamp van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) zijn ziek geworden door het Norovirus. Dat zegt de GGD na onderzoek.
Een aantal studenten werd donderdag al ziek tijdens de introductieweek op het Nijmeegse sportpark De Winkelsteeg. Toen ook vrijdagochtend een aantal andere eerstejaars ging braken, diarree kreeg en koorts ontwikkelde, werden de hulpdiensten ingeschakeld. Er waren in totaal zo'n 300 studenten aanwezig.
De studenten waren wel ziek, maar hoefden niet naar het ziekenhuis. Omdat nog niet bekend was waardoor de studenten ziek waren geworden, werd de GGD ingeschakeld. Deze nam monsters af die naar het laboratorium zijn gestuurd.

Virale infectie

De GGD maakte tijdens de persconferentie bekend dat de studenten waarschijnlijk ziek zijn geworden door een voedselvergiftiging. Ze hield de mogelijkheid open dat het gaat om het zogeheten Norovirus:
Het Norovirus is erg besmettelijk en zorgt voor een ontsteking van de darmen. Het is een vorm van buikgriep en het veroorzaakt braken. diarree, misselijkheid, koorts, hoofdpijn, buikpijn of buikkramp. De klachten duren meestal twee a drie dagen.
De GGD heeft het eten, het drinken en de ontlasting van de jongeren onderzocht en heeft vastgesteld dat het echt om het Norovirus gaat.
Nynke Nutma, arts infectieziektebestrijding GGD, legt bij Radio Gelderland uit wat er aan de hand is met de studenten:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!