Nieuws

Gluren is voorbij: camera weg bij Achterhoekse oehoes

De webcam van Staatsbosbeheer die op een oehoenest in de steengroeve in Winterswijk stond gericht, is ontmanteld. Sinds 2011 keken miljoenen mensen naar hoe de grote uilen leefden en hoe er jonge oehoes werden geboren. © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - De webcam van Staatsbosbeheer die op een oehoenest in de steengroeve in Winterswijk stond gericht, is ontmanteld. Sinds 2011 keken miljoenen mensen naar hoe de grote uilen leefden en hoe er jonge oehoes werden geboren.
Vorig jaar konden vogelaars en dierenliefhebbers voor het laatst live meekijken in een oehoenest in de steengroeve. Sindsdien stond de webcam op zwart, donderdag is hij weggehaald.
Het is volgens boswachter Erik de Bruijn van Staatsbosbeheer tijd om andere dieren aandacht te geven. 'Het verhaal van de oehoe is verteld', zegt hij. Staatsbosbeheer wilde mensen kennis laten maken met de grootste uilensoort ter wereld, en die missie is geslaagd.
Naast de oehoe zijn ook de das, de zeearend en de vos via een webcam gevolgd. De webcams zijn een kostbare zaak, het kost zo'n 65.000 euro per jaar om de beelden live uit te zenden. Het is nog niet bekend welke dieren Staatsbosbeheer komende tijd gaat volgen.