Instellingen

Kijk hier live mee bij bronst op Hoge Veluwe

© Hans Drijer
© Omroep Gelderland
© Robbert Maas

HOENDERLOO - Niet dringen tussen de natuurfotografen, niet teleurgesteld worden door volgeboekte excursies, nee, de bronstige herten zijn gewoon thuis te bekijken. Via internet zijn 24 uur per dag, mits er daglicht is, beelden te bekijken van het Koeverbos in Nationaal Park de Hoge Veluwe. En met een beetje geluk zie je de paringsrituelen van de edelherten.

Update:

De bronst is voorbij en de zichtbaarheid van de dieren begint af te nemen vanwege de winterrust en de kortere dagen. Het moment om de camera een onderhoudsbeurt te geven. Daarom is het op dit moment niet meer mogelijk om live mee te kijken naar het wild in het Nationaal Park de Hoge Veluwe. In het vroege voorjaar is de camera terug en ook de live stream. Tot die tijd moeten we het doen met de beelden in onderstaand filmpje. 

Imponeren, burlen en vechten

De bronsttijd is de tijd waarin edelherten de drang voelen om te paren. Dit wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen in het lichaam van het dier. De bronsttijd begint met het vruchtbaar worden van de hinden. De herten reageren hierop. Bij zowel mannelijke als vrouwelijke dieren zijn tijdens de paartijd veranderingen waar te nemen in gedrag, geur en uiterlijk. 

De mannengroepen vallen tijdens de bronst uit elkaar. De herten strijden met elkaar om de gunst van de hinden, maar de heerschappij over een groep hinden krijgen zij niet zomaar. De strijd gaat gepaard met veel imponeren, burlen en soms is zelfs een gevecht onvermijdelijk. De sterkste herten vormen een flink roedel om zich heen en zorgen voor nageslacht.

Zelf het bos in?

Wil je toch zelf het bos in om het spektakel te aanschouwen, ga dan mee met een excursie of ga zelf naar één van de wildobservatieplaatsen in het Park de Hoge Veluwe. Maar let op, er zijn ook gebieden afgesloten in verband met de bronst.

En heb je mooie foto's van de bronst? Laat ze dan zien in ons fotoalbum.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!