Nieuws

Hé, een trambel! Inwoners Ede en Wageningen maken kennis met zelfrijdende auto

WAGENINGEN - De WEpod, het zelfrijdende wagentje dat sinds een paar maanden op de campus van de universiteit in Wageningen rijdt, gaat binnenkort de openbare weg op. Woensdag mochten omwonenden op het nieuwe traject kennis komen maken met het nieuwe vervoersmiddel.
Vanaf half september gaat het wagentje een route testen tussen de campus in Wageningen en het station in Ede. In de toekomst is het de bedoeling dat de zelfrijdende auto dat traject ook gaat rijden om passagiers te vervoeren.

Nieuwe ervaring, nieuwe uitdaging

Eén van de nieuwsgierigen is Liesbeth Hendriks uit Ede. Ze woont aan de route waar de WEpod straks zal rijden. Bij vertrek is er gelijk een vlaag van herkenning. 'Hé, een trambel!' Een herkenbaar geluid, en niet zonder reden vertelt een technicus uit van de TU Delft. 'We hebben daarvoor gekozen zodat mensen het geluid zouden herkennen.' 
De WEpod biedt plaats aan 6 passagiers en een steward. Vanwege de huidige regels mag er op dit moment alleen mee gereden worden op de openbare weg als er iemand aan boord is die kan ingrijpen als het nodig is. 

Wat kom je onderweg tegen?

Zo'n nieuw traject is een hele uitdaging vertelt projectleider Jan-Willem van de Wiel. 'Hier op de campus heb je een redelijk afgebakend terrein, maar op de weg kun je van allerlei objecten tegenkomen waar we mee om moeten leren gaan. En we kunnen niet een fabrikant bellen voor hulp. We moeten alles zelf uitvinden en ontdekken, want een zelfrijdende auto op de weg zetten is op deze manier is nooit eerder gedaan.' Dat maakt het ook lastig voor hem om een datum te noemen wanneer reizigers het zelf kunnen ervaren. 
Voor Liesbeth Hendriksen is het een hele ervaring, maar ze heeft ook twijfels. 'Ik weet niet of ik er zonder steward zo makkelijk in zou stappen. Ik denk dat het nog wel jaren gaat duren voordat het zelfstandig op de weg rijdt.'