Nieuws

F-16's bewijzen eer aan omgekomen collega boven Barneveld

Op een hoogte van 450 meter vlogen vanmiddag F-16's over Barneveld. Op die manier eren de piloten hun collega Michael Donkervoort. Die kwam precies tien jaar geleden om het leven tijdens een vlucht in Afghanistan. © Erik van t Land/fotovantland
BARNEVELD - Op een hoogte van 450 meter vlogen vanmiddag F-16's over Barneveld. Op die manier eren de piloten hun collega Michael Donkervoort. Die kwam precies tien jaar geleden om het leven tijdens een vlucht in Afghanistan.
De eregroet was in de zogeheten Missing Man-formatie, op het moment dat de familie van de omgekomen Donkervoort een bloemstuk plaatste op begraafplaats De Plantage in Barneveld.
Michael, die de bijnaam Sofac droeg, vloog woensdag 31 augustus 2006 in zijn F-16 boven de Afghaanse provincie Ghazni. Hij stortte neer.

Schietstoel niet gebruikt

Wat er op die fatale dag tien jaar geleden met zijn kist gebeurde is nooit bekend geworden. De F-16 van kapitein Michael Donkervoort dook loodrecht naar beneden; de vlieger gebruikte zijn schietstoel niet.
Waarom hij dat niet deed, is onduidelijk. Defensie dacht na een jaar onderzoek dat Michael wellicht een acuut herseninfarct kreeg. Hij reageerde ook niet op contact dat zijn collega probeerde te maken.