Nieuws

Henk Wijngaard op Radio Gelderland: 'Shania Twain is mijn nichtje'

Wijngaard neemt de cd in ontvangst uit handen van Daan Hartgers van Radio Gelderland.
Lunchgast bij Rob Kleijs was woensdag Henk Wijngaard. Zijn nieuwste album werd gepresenteerd. Een grote rol bij de totstandkoming daarvan was weggelegd voor Dick van Altena uit Oosterhout bij Nijmegen. En Wijngaard blijkt beroemde familie te hebben: Shania Twain. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Lunchgast bij Rob Kleijs was woensdag Henk Wijngaard. Zijn nieuwste album werd gepresenteerd. Een grote rol bij de totstandkoming daarvan was weggelegd voor Dick van Altena uit Oosterhout bij Nijmegen. En Wijngaard blijkt beroemde familie te hebben: Shania Twain.
Henk Wijngaard brak in 1978 door met Met de vlam in de pijp. In de jaren erna volgden liedjes over zijn leven als vrachtwagenchauffeur elkaar in snel tempo op, zoals Ik heb mijn wagen volgeladen, Nachtrijder, Containersong en Ik heb een truck als mijn woning.

Dick van Altena

Daarna werd het wat stiller rond hem. Eind jaren tachtig volgde een comeback. In 1988 denderde Wijngaard de hitlijsten binnen met Een sneeuwwitte bruidsjurk, enkele jaren gevolgd door Hé Suzie (de bui is over), geschreven door Dick van Altena uit Oosterhout.
Diezelfde Van Altena schreef 11 van de 12 nummers van Wijngaards laatste album Hoe die zomer was. 'Dick is een fijne vent. Een van de meest ondergewaardeerde artiesten van Nederland', zegt Wijngaard.

Zoon van Canadees

Henk Wijngaard werd op 13 juni 1946 geboren in het Groningse Stadskanaal. Hij is het resultaat van een relatie tussen zijn uit Frankrijk gevluchte moeder en een Canadese geallieerde soldaat.
'Mijn moeder werkte in een hotel in Gieten in Drenthe en hij denderde met zijn tank door Nederland', zegt Wijngaard niet zonder trots. 'Ik heb heel veel familie in Canada. Ik heb een halfbroer daar en zijn dochter is Shania Twain. Zij moet oom tegen me zeggen. Ha!'
Luister hier het interview met hem terug:
Vrijdag treedt Wijngaard in Oldebroek op tijdens het Mega Piraten Festijn.

Zie ook: