Nieuws

Hekjes en elke 75 meter een reptielentunnel bij fietspad Berg en Dal

GROESBEEK - De gemeente Berg en Dal is begonnen om 'reptielwerende hekjes' langs het omstreden fietspad in de Groesbeekse Spoorkuil zetten. Die moeten voorkomen dat de beschermde diersoorten de zandhagedis en hazelworm het pad oversteken en geplet worden onder fietsbanden.
Op last van het Rijk moest de gemeente het fietspad vanaf 2015 elk jaar een aantal maanden afsluiten.
Het fietspad is in 2014 aangelegd tussen de Schietbaan en de Biesseltsebaan op de plek van een zandweg in de Spoorkuil. De gemeente had echter nagelaten te onderzoeken of de hazelworm en zandhagedis, die in de spoorkuil leven, te veel in het gedrang zouden komen door de fietsers.

Hekje van 50 cm hoog

Uiteindelijk is overeengekomen dat aan beide kanten van het fietspad over een lengte van 750 meter een hekje komt met een hoogte van 50  centimeter. Aan de bovenkant zit een dikkere rand, waardoor het voor de beestjes extra moeilijk is de barrière te slechten. Vergelijkbaar met een geluidsscherm 'op Madurodamniveau.'
Voor de reptielen legt de aannemer om de 75 meter hek een tunneltje onder het fietspad aan. De elf tunneltjes en de hekjes kosten de gemeente Berg en Dal 100.000 euro.
Vorig jaar zijn er 25 zandhagedissen platgereden.