Nieuws

Minister: De Staat mag subsidie van 1 miljoen euro houden

De Staat.
De Nijmeegse band De Staat mag de subsidie van 1 miljoen euro houden. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verwerpt de kritiek van VVD en PVV die hierover vragen hadden gesteld. © ANP
NIJMEGEN - De Nijmeegse band De Staat mag de subsidie van 1 miljoen euro houden. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verwerpt de kritiek van VVD en PVV die hierover vragen hadden gesteld.
De minister schrijft in een antwoord op de vragen aan de Tweede Kamer dat het Fonds Podiumkunsten, dat de subsidie toekende, eerlijk heeft gehandeld. De Staat krijgt het geld verdeeld over vier jaar: een kwart miljoen euro per jaar. 

Internationale bekendheid

Begin dit jaar stond De Staat meerdere keren in het voorprogramma van de band Muse. Daardoor kreeg de Nijmeegse band internationale bekendheid. Een van de vragen aan de minister was dan ook of de band dit bedrag aan subsidie wel nodig heeft.
Bussemaker zegt dat de band zelf veel geld in de internationale activiteiten heeft geïnvesteerd. Het is in de popwereld zelfs gebruikelijk dat bands die in een voorprogramma spelen daar geld voor moeten betalen, aldus de minister.
Er heerste ook ophef over het feit dat de manager van De Staat adviseur is bij het Fonds Podiumkusten. Volgens de minister was hij niet betrokken bij de beoordeling van de subsidieaanvraag.

Tour langs bejaardentehuizen

De Nijmeegse band wil met het geld onder meer muziek maken voor ouderen en een tour maken langs bejaardentehuizen. 
De subsidie die De Staat krijgt valt onder de subsidieregeling meerjarige activiteiten 2017-2020. Aanvragen worden beoordeeld op artistieke kwaliteit, ondernemerschap, spreiding en pluriformiteit. 
Zie ook: 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!