Nieuws

Apeldoornse nabestaanden slachtoffer Klaus Ross houden vertrouwen in omstreden kankermedicijn

Apeldoornse nabestaanden slachtoffer Klaus Ross houden vertrouwen in omstreden kankermedicijn
ARNHEM - 'Voor ons is wel duidelijk wat er gebeurd is. Er zal iets mis gegaan zijn met de dosering of de toediening van het experimentele kankermedicijn.' Dat is de reactie van de nabestaanden van Peter van Ouwendorp (55) uit Apeldoorn.
Van Ouwendorp overleed eind juli na toediening van het middel 3-broompyruvaat (3BP) door Klaus Ross in de Duitse kankerkliniek in Bracht. Maar de familie blijft vertrouwen houden in het gebruikte medicijn. 'Wij zijn nieuwsgierig naar wat het resultaat geweest zou zijn als het goed was gegaan.'   
Vanochtend werd bij de persconferentie duidelijk dat het nog steeds onbekend is waar de slachtoffers aan zijn overleden. Bij de familie van Ouwendorp is ook nog geen officiële doodsoorzaak bekend. 'Maar als we de berichtgeving volgen, lijkt het erop dat Ross zelf is gaan experimenteren en dat het daarbij verkeerd is gegaan', aldus de woordvoerder van de familie.
Peter van Ouwendorp had alvleesklierkanker en was uitbehandeld in de reguliere zorg. Hij ging uitgebreid op onderzoek uit naar alternatieven en kwam uiteindelijk terecht bij Klaus Ross. Negen weken lang werd hij met het middel 3BP behandeld. Zijn familie zag Van Ouwendorp vooruitgaan. Tot woensdag 27 juli.

Goedkoper poeder

'Negen weken lang kreeg mijn broer een kant-en-klaar infuus. Op die woensdag gebruikte Ross een poeder dat hij uit Amerika over had laten komen. Dat zou goedkoper zijn. Ross is ermee gaan experimenteren en wij denken dat het daarbij fout is gegaan. Wij hebben daarna ook nog onderzoek gedaan via internet en daarbij werd ons duidelijk dat een verkeerde dosering dodelijk kan zijn', aldus zijn broer.

'Je mag niet met mensenlevens spelen'

Volgens de familie is de enige actie die Klaus Ross heeft genomen dat hij contact heeft opgenomen met de fabrikant van het middel. Niet duidelijk is wat daaruit is gekomen. Ook van de politie heeft de familie verder niets meer gehoord.
'Als Ross zelf inderdaad te onvoorzichtig is geweest, dan zou het terecht zijn dat hij vervolgd wordt. Je mag niet met mensenlevens spelen, omdat je met een goedkoper produkt wilt werken. Ik ben benieuwd wat er uit het onderzoek verder naar voren zal komen.'
Van Ouwendorp overleed uiteindelijk op de vrijdag na de laatste behandeling van Ross in het Gelreziekenhuis in Apeldoorn. 'Toen mijn broer in het ziekenhuis terechtkwam, kwamen we er pas achter dat er iets niet goed was. Op die donderdagavond vroeg de Duitse politie informatie op, omdat er op die dag iemand was overleden na behandeling van Ross.'

'Vertrouwen in 3BP'

Vandaag werd tijdens de persconferentie bekend dat er vijf verdachte gevallen onderzocht worden, drie patiënten daarvan zijn inmiddels overleden. De familie van Van Ouwendorp heeft nog steeds contact met de nabestaanden van de andere twee families.
De familie heeft nog steeds vertrouwen in het middel 3 BP. 'Er wordt veel gesproken over kwakzalverij rondom dit middel. Maar uit onderzoeken blijkt dat er mogelijk maanden langer door kunt leven.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!