Nieuws

Gelderland hofleverancier van paralympisch voetbalteam in Rio

DOETINCHEM - Het Nederlands voetbalteam dat in Rio aan de Paralympics meedoet werkt vandaag een laatste training af op Papendal. Maandag vertrekken de spelers naar Brazilië. De selectie van 14 spelers bestaat voor de helft uit Gelderlanders. Een van hen is Thomas Kleinlugtebeld van DZC'68 in Doetinchem.
'Ik ben trots dat ik erbij ben. Ik kan niet wachten', zegt de Doetinchemmer. Kleinlugtebeld zit nog maar een half jaar bij de selectie.
Op Radio Gelderland sprak Hans van den Hoorn met de Achterhoekse aanvaller:

Cerebrale Parese

Het paralympische voetbal in Rio wordt gespeeld door zogenoemde CP teams. CP staat voor Cerebrale Parese. De spelers hebben motorische problemen door een hersenafwijking. Wedstrijden worden gespeeld door teams met zeven spelers op een veld dat een kwart kleiner is dan een gewoon voetbalveld.
Oranje behoort niet tot de favorieten voor een gouden medaille. Het CP voetbal wordt de laatste jaren gedomineerd door Rusland, Oekraïne, Brazilië en Iran.

Drie keer goud

Rusland ontbreekt in Rio de Janeiro vanwege de dopingschorsingen. In de geschiedenis van de Paralympische Spelen won het Nederlands CP-voetbalteam tot nu toe drie keer goud. Dat was in 1988, 1992 en 1996. Nederland werd tijdens de Paralympics in Londen in 2012 vijfde.
Gelderlanders in de selectie zijn: Joey Mense (Sportclub Lochem), Guido Floors (AZC, Zutphen), Thomas Kleinlugtebeld (DZC'68, Doetinchem), Minne de Vos (FC Kunde, Nijmegen), Gerard Bambacht (vv Zuilichem), Jeroen Saedt (FC Zutphen) en Iljas Visker (SML, Arnhem).

Zie ook: