Nieuws

Burgemeester Aalten over schietincident: 'Ik weet achtergrond van statushouders niet door privacywetgeving'

AALTEN - Burgemeester Bert Berghoef van Aalten zegt dat hij beter geïnformeerd wil worden over het wel en wee van statushouders die in de gemeente worden gehuisvest. Hij zei dit naar aanleiding van een schietincident vorige week donderdag. Toen schoot de politie op de Grote Maote een verwarde man in zijn been.
De man was een statushouder uit Syrië. Hij bedreigde een vrouw en de politie met messen. Omdat pepperspray geen uitwerking op de man had, schoot de politie hem in zijn been. De buurt zegt dat de man al geruime tijd overlast veroorzaakt. Het schietincident leidde tot onvrede in de wijk. 
Woensdagavond nodigde de gemeente omwonenden uit voor een persoonlijk gesprek in partycentrum 't Noorden in Aalten. De bijeenkomst was besloten. Ook de pers was niet welkom. Burgemeester Berghoef liet na de bijeenkomst weten dat de gemeente weinig kan doen en dat de zaak nu in handen is van justitie en de begeleidende instanties.

Invloed gemeente marginaal

Berghoef zegt in een spagaat te staan. Hij snapt de onvrede in de wijk die ook tijdens de bijeenkomst te horen was. Maar Berghoef zegt dat hij geen enkele garantie kan geven. 'Dit soort incidenten zijn niet te voorkomen. Maar de combinatie van zo'n incident als dit en het feit dat de man een statushouder is, maakt het moeilijk. Het brengt sentimenten met zich mee die ik zeer begrijp. Maar mijn invloed en die van de gemeente is marginaal. Het is justitie die besluit over de voorlopige hechtenis, de straf bepaalt de rechter. En dan kan het zijn dat hij binnenkort buiten staat. Hij heeft een huis, met een huurcontract dat rechtsgeldig is. Mijn wapen is bijvoorbeeld een gebiedsverbod, dat overweeg ik.'

'Ik weet niet wat ik in huis krijg'

Op de vraag of hij weet wat de achtergronden zijn van de statushouders die Aalten krijgt toegewezen is hij kort. 'Nee, dat weet ik niet, of nauwelijks. Privacywetgeving verbiedt de IND die te geven. Ik weet dus niet wat ik in huis krijg en ik moet daar beter van op de hoogte zijn. Ik moet de wet uitvoeren en dat is het huisvesten van statushouders. En de praktijk is zo dat ik, bij wijze van spreken, een rij namen krijg en daar moet ik het mee doen als het gaat om de achtergronden. Dat zou ik graag anders zien. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!