Nieuws

Toekomstig toppaarden onder de hamer in Vragender

VRAGENDER - Op de 'Eliteveulenveiling Borculo' in Vragender is woensdagavond Like a Star onder de hamer gegaan. Het is een zoon van de hengst Big Star die met de Engelse ruiter Nick Skelton goud won op de Olympische spelen in Rio. Like a Star is de blikvanger van de veiling die voor de 38ste keer gehouden wordt. En ... met een prijskaartje: maar liefst 24.000 euro!
Voor die veiling worden jaarlijks uit honderden veulens de meest veelbelovende paarden voor de dressuur- en springsport geselecteerd. Dit jaar werd met name gezocht naar nazaten van hengsten die mee zouden doen aan de Olympische Spelen. 
Volgens voorzitter Jan Markink is de Veiling Borculo uitgegroeid tot een van de toonaangevende veilingen in de wereld. Dat komt met name doordat het Nederlandse paard het best presterende sportpaard is. Want ook de winnaar van Olympisch goud op de dressuur, de Britse Charlotte Dujardin, reed op de in Nederland gefokte ruin Valegro. In Rio kwamen maar liefst 46 Nederlands gefokte paarden aan de start, een zesde van het totale deelnemersveld. Daaronder paarden van fokkers in Geesteren, Wapenveld, Heerde, Herveld en Elburg. 

Goed voor de export, slecht voor de sport

Het moet voor de Nederlandse ruiters wel een tikkeltje zuur zijn geweest, te zien dat de prijzen weggekaapt werden door Nederlandse paarden maar dan wel met een buitenlandse ruiter op hun rug. De export van sportpaarden zit al jaren in de lift. De afgelopen vijf jaar verdubbelde de export van Nederlandse paarden tot een bedrag van 270 miljoen euro. Volgens Markink neemt Gelderland een zesde van die totale export voor haar rekening. 

Verhuizing

Vanwege de drukte en om niet afhankelijk te zijn van het weer wordt de veiling dit jaar voor het eerst binnen gehouden bij Paardensportcentrum Lichtenvoorde in Vragender. Bovendien is de veiling in twee dagen gesplitst. Op woensdag komen de springpaarden onder de hamer. Op donderdag de dressuurpaarden.