Nieuws

Gelderse medaillewinnaars Olympische Spelen gehuldigd

AMSTERDAM - In de Rai in Amsterdam zijn de sporters gehuldigd die verantwoordelijk zijn voor de 19 Nederlandse medailles op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Onder hen zijn vijf Gelderlanders. In dit blog volgden we de feestelijke dag voor u op de voet.
De vijf Gelderlanders die met eremetaal terugkomen:
  • Elis Ligtlee uit Eerbeek; ze won bij het baanwielrennen goud op het onderdeel keirin.
  • Kaj Hendriks uit Wageningen en stuurman Peter Wiersum uit Wichmond wonnen brons bij het roeien met de Holland Acht.
  • Jelle van Gorkom uit Lichtenvoorde bekroonde zijn optreden bij het BMX met een zilveren plak.
  • Ook zilver was er voor hockeyster Xan de Waard uit Renkum. Haar ploeg was favoriet voor de olympische titel, maar in de finale verloor Oranje na shoot-outs van Groot-Brittannië.
15:15 De festiviteiten zijn voorbij. We sluiten het liveblog. 
15:10 Morgen gaan de medaillewinnaars langs bij premier Mark Rutte en het Koninklijk Huis. 
15:02 Het bier in het vliegtuig naar Amsterdam was binnen vier uur op, meldt BNR. Gezagvoerder in de cockpit van het vliegtuig was overigens een oud-olympiër: Leo Visser. Visser won in zijn schaatsloopbaan 1 zilveren en 3 bronzen medailles tijdens de Winterspelen in 1988 en 1992.
14:55 Churandy Martina laat de huldiging aan zich voorbijgaan. De Arnhemse sprinter die als vijfde finishte in de finale van de 200 meter, reist meteen door naar het Zwitserse Lausanne. 'Ik moet donderdag alweer lopen in de Diamond League van Lausanne, helaas kan ik niet gaan', zei Martina na aankomst op Schiphol. 'Ik pak vlug mijn bagage, even andere kleren aan en dan ga ik verder.'
14:52 Anna van der Breggen won de eerste gouden medaille voor Nederland in Rio. Maar wat als onze eigen Annemiek van Vleuten deze bocht had gehaald...
14:47 Intussen op het podium...
14:44 Zijn er echt zo weinig mensen in Amsterdam?
14:40 Goudhaantje Sanne Wevers kwam niet alleen met een plak naar huis. Ze krijgt ook de balk waar ze haar gouden oefening op turnde.
14:36 Verslaggever Annemieke Schakelaar heeft de sporters in het vizier.
14:29 De vlucht naar huis ging snel, met speciale verslaggever Churandy Martina uit Arnhem.
14:27 Daar zijn ze hoor!
14:17 Waarover u het meest twitterde in de voorbije weken...
14:14 Tijdens de vlucht was er al een huldiging: die van Nouchka Fontijn. De boksster won zondag de laatste medaille, maar een huldiging in het Heineken Holland House zat er door tijdgebrek niet meer in. Dan maar een ereronde op ruim 10 kilometer hoogte.
14:06 En op Radio Gelderland gaat het leven gewoon door ;-).
14:05 Er arriveert een bus bij de Rai...
14:03 Het blijft schuren, die beslissing van NOC*NSF om sporters zonder medaille eerder naar huis te laten gaan.
13:56 De gemeente Brummen was er snel bij: de huldiging van Elis Ligtlee is vrijdag al.
13:51 En we wachten nog...
13:49 Meedoen is belangrijker dan winnen en daarom kregen twee hardloopsters van het organiserende comité een speciale medaille: de Fair Play-prijs.
13:42 De familie van Elis Ligtlee en haar vriend Wouter Haan (met enorme bos rode rozen en één gouden roos) staan trots te wachten.
13:36 Over de oranje loper...
13:26 En snel naar binnen, want hier is de douche!
13:22 Val niet!
13:21 Weerman Reinier van den Berg van MeteoGroup in Wageningen kan gerust zijn. Het zijn echt niet de Russen, #TeamNL krijgt een escorte van de luchtmacht.
13:15 Niet alle sporters die terugkomen zitten te springen op een huldiging, zoals Noël van 't End die meedeed aan het judotoernooi. Tegen de NOS zegt hij: 'Wij zijn al eerder op een vlucht naar huis gestuurd en ik vind het belachelijk om nu teruggeroepen te worden om op dat podium te gaan staan.'
13:10 'Ik kom voor uh Epke, uh Dorian.'
13:00 Voor ons in Amsterdam is verslaggeefster Annemieke Schakelaar.
12:55 De vlucht met Nederlandse sporters uit Rio de Janeiro is geland.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!