Nieuws

Tornado in Gelderland: bent u wel goed verzekerd?

ARNHEM - Vorden werd zondagavond getroffen door een kleine tornado. Een woning raakte een deel van het dak kwijt. Tientallen bomen vielen om en takken braken af als lucifershoutjes. Kunnen gedupeerden hun schade vergoed krijgen?
Wie schade heeft aan zijn woning of auto door noodweer, kan die schade doorgaans claimen bij zijn verzekeraar. Er zijn verschillende verzekeringen die de schade dekken.

Wel of geen vergoeding

Paul Koopman van het Verbond van Verzekeraars laat weten dat particulieren in Vorden een beroep kunnen doen op hun verzekeringen. 'Dit valt voor hen onder stormschade, tenzij mensen nalatig zijn geweest. Je moet dan denken aan een raam dat mensen open laten staan.'
Voor bedrijven met schade in Vorden ligt de zaak iets anders, aldus de woordvoerder. 'Of de schade wordt vergoed is afhankelijk van de aard van de schade en wat de voorwaarden daarover zeggen. Dat kan per verzekeraar verschillen.'

Welke verzekeringen zijn er?

Bij schade door noodweer (bijvoorbeeld extreme neerslag, hagel en storm) gelden:
  • de opstalverzekering: die dekt schade aan het huis, zoals de muren en plafonds;
  • de inboedelverzekering: schade aan spullen in huis, zoals meubels, televisie en dvd-speler;
  • de beperkte cascoverzekering (WA) of volledige cascoverzekering (allrisk): schade aan auto door noodweer. Let op: bij een WA-verzekering wordt de schade niet gedekt.

Wel of geen expert

Soms stuurt de verzekeraar een schade-expert, u mag zelf ook een schade-expert in de arm nemen. Komen beiden er niet uit, dan krijgt een derde deskundige het laatste woord. De verzekeraar vergoedt meestal de kosten voor die experts. Informeer bij uw verzekeraar of dat bij u het geval is.
Soms komt er geen expert langs, maar vraagt de verzekeraar of je een schadeclaim wil indienen, aangevuld met bijvoorbeeld foto’s en een factuur voor herstelkosten.

Let op mogelijke schade door schade

Bij het bepalen van de hoogte van de schade, wordt ook gekeken naar vervolgschade, zoals scheurtjes in dakpannen die later lekkage kunnen veroorzaken.
U hoeft als gedupeerde het repareren van de schade niet zelf te regelen, dat doet de verzekeraar voor u. Maar het gebeurt ook dat de verzekeraar een bedrag uitkeert, zodat u het herstel zelf regelt.
Op zijn website geeft het Verbond van Verzekeraars tips hoe schade te voorkomen is, zoals:
  • Zet tuinmeubilair en parasols binnen of maak ze vast. Zorg ook dat plantenpotten, vuilcontainers, pergola’s en barbecues niet kunnen omwaaien.
  • Onderhoud bomen. Vallende taken zorgen elk jaar voor veel schade.
  • Controleer geregeld uw dakpannen, daklood, dakkoepels, golfplaten, satellietschotels, vlaggenmasten en antennes.
  • Houd de dakgoot schoon en controleer geregeld de regenpijp op verstoppingen.
  • Vervang tegels in de tuin door borders of gras. Water kan daardoor in de grond trekken in plaats van dat het stroomt in het volle riool
  • Bewaar waardevolle spullen niet in kelders of op de vloer.
  • Parkeer uw auto niet onder een boom.
De redactie heeft ook een tip: loop uw verzekeringen nog eens kritisch door. Bent u onderverzekerd of misschien wel oververzekerd?

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!