Nieuws

De NVWA bestrijdt Aziatische tijgermug in woonwijk Veenendaal

Bestrijding Aziatische tijgermug in Veenendaal
VEENENDAAL - Drie bestrijdingsteams van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaan vrijdag van deur tot deur in de Veenendaalse woonwijk Dragonder-Noord, net over de Gelderse grens met Utrecht. Ze bestrijden de gevaarlijke Aziatische tijgermug, die daar is gevonden.
Het diertje kan ziektes als het Zika-virus en Knokkelkoorts overbrengen. Het is voor het eerst dat de Aziatische tijgermug in Nederland in bewoond gebied is gevonden.

Tijgermug gevonden in tuin

Eén van de twee tijgermuggen werd gevonden in de tuin van Jolanda Davelaar. 'Mijn man was aan het werk buiten en zag een zwarte mug op zijn arm zitten. Hij voelt een prikje en de mug vliegt weg, mijn man grijpt in de lucht en hij vangt hem en hij heeft hem. We hebben hem in een potje gedaan.'
In het laboratorium van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in Wageningen blijkt dat het een Aziatische tijgermug is. Waarschijnlijk meegenomen door een vakantieganger. Hoewel de kans klein is dat het dier daadwerkelijk ziektes als Zika en Knokkelkoorts overbrengt neemt de NVWA dit hoog op.
Benno Bruggink van de NVWA: 'Het is heel serieus want het is natuurlijk een mug die een tropische ziekte kan overbrengen. En als de mug er niet is dan brengt hij de tropische ziekte ook niet over.'

Stilstaand water

De tijgermuggen kunnen vooral zitten in vazen in de tuin, bloempotten en in regentonnen. Die worden nu drooggemaakt om te voorkomen dat de mug er larven in legt en er een nieuwe generatie tijgermuggen ontstaat.
Ook wordt er een biologisch bestrijdingsmiddel in stilstaand water gedaan, waardoor de larven doodgaan. Verder neemt de NVWA monsters en er worden muggenvallen geplaatst.
De NVWA sluit niet uit dat de tijgermug ook naar Gelderland komt. '50 tot 100 meter kan hij uiteindelijk vliegen, dus hij kan opschuiven en wij doen er alles aan om dat te voorkomen', aldus Bruggink.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!