Nieuws

Gevaarlijke tijgermug gevonden op grens Gelderland-Utrecht

Op de grens van de provincies Gelderland en Utrecht zijn enkele Aziatische tijgermuggen gevonden. De mug, die gevaarlijke ziektes kan overbrengen, wordt deze week bestreden door de NVWA.
VEENENDAAL - Op de grens van de provincies Gelderland en Utrecht zijn enkele Aziatische tijgermuggen gevonden. De mug, die gevaarlijke ziektes kan overbrengen, wordt deze week bestreden door de NVWA.
In de woonwijk Dragonder-Noord (Veenendaal) zijn die muggen gevonden, het is niet duidelijk waar ze vandaan komen. De bewoners van die wijk zijn door de gemeente en de NVWA per brief geïnformeerd.
De bestrijding vindt plaats in een gebied van 500 meter rondom de locatie waar de muggen zijn gevonden. Zo krijgen de muggen geen kans om zich te vestigen in Nederland.
De tijgermug legt eitjes in stilstaand water in potjes, gieters of regentonnen. Al deze mogelijke broedplaatsen worden verwijderd of behandeld met een larvendodend middel. Dat middel is niet gevaarlijk voor mensen en huisdieren.

Knokkelkoorts

De tijgermug kan ziektes verspreiden zoals dengue, (knokkelkoorts), zikakoorts en chikungunya. Maar die kans dat dat in Nederland gebeurt is te verwaarlozen, want de muggen brengen die ziektes alleen over als ze iemand met dat virus geprikt hebben.
Dat is in Nederland niet het geval. De vondst van tijgermuggen zorgt volgens het RIVM niet voor een gezondheidsrisico. De beten van de Aziatische tijgermug, die voornamelijk overdag steekt, kunnen wel hinderlijk zijn.

Waarom dan doden?

Volgens de NVWA is er wel noodzaak om te voorkomen dat de tijgermug zich hier vestigt. 'Stel dat de mug zich hier zou vestigen en er komen mensen naar Nederland die bijvoorbeeld wel knokkelkoorts hebben opgelopen in het buitenland, dan kan die ziekte wel in Nederland via de tijgermug verspreid worden.'