Instellingen

Bedenker Heineken-Experience op zoek naar Achterhoeks talent

Illustratie: Kranendonk Experience & HC Consultancy
In de Achterhoek moet een Talent-Experience komen. Een gebouw waarin mensen op zoek kunnen gaan naar hun eigen talenten. Dat willen bedenker van de Heineken-experience Bert Kranendonk en Achterhoeker Henk Smits samen gaan realiseren. Vandaag praten ze hierover met deskundigen uit het bedrijfsleven en het onderwijs.

ULFT - In de Achterhoek moet een Talent-Experience komen. Een gebouw waarin mensen op zoek kunnen gaan naar hun eigen talenten. Dat willen bedenker van de Heineken-experience Bert Kranendonk en Achterhoeker Henk Smits samen gaan realiseren. Vandaag praten ze hierover met deskundigen uit het bedrijfsleven en het onderwijs.

'Ik hoor zo vaak om me heen dat mensen niet weten welke opleiding ze hun kinderen moeten laten doen', zegt Henk Smits. 'En dat is ook lastig, want welke banen zijn er over 8 of 10 jaar. Weet jij het?' Volgens Smits moeten we daarom ook niet in banen denken maar in talenten. 'Iedereen heeft een talent, maar weet dat soms niet. Maar juist met dat talent kun je een toekomst voor jezelf uitstippelen'.

Henk Smits over de Talent-Experience:

In Escape Room op zoek naar talent

Smits kwam onlangs in contact met Bert Kranendonk, de man achter de Heineken-Experience. Hij wilde in Amsterdam een Talent-Experience ontwikkelen, maar Amsterdam werkte niet mee. 'Toen ik dat hoorde dacht ik, dat moeten we hier hebben', lacht Smits. Het idee is dat er een gebouw komt waar je naar een middag of een dag naar toe gaat. En aan het einde van de dag weet jij wat voor talent je hebt en wat je daar mee kunt doen'.

Het klinkt simpel, maar volgens Smits is de kracht dat je het zelf gaat ontdekken. Hoe? 'Daarover gaan we vandaag in gesprek. Denk bijvoorbeeld aan een soort van Escape Room-achtige test, maar ook gewoon een test achter de computer hoort daar bij.'

Stimuleren arbeidsmarkt Achterhoek

Uiteindelijk moet de Talent-Experience een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de arbeidsmarkt in de Achterhoek. Werk verandert de komende jaren door innovaties. Volgens Smits kan de regionale arbeidsmarkt alleen gestimuleerd worden als mensen centraal staan. 'Wie inzicht heeft in zijn passies en talenten, krijgt vertrouwen in zichzelf en neemt zelf de regie om deze op de juiste plaats in te zetten'.

Volgens Smits kan de Talent-Experience er binnen twee jaar staan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!