Nieuws

Bouw winkelcentrum Anklaar in Apeldoorn stilgelegd, maanden vertraging

Impressie van het nieuwe winkelcentrum Anklaar.
De bouw van het nieuwe winkelcentrum Anklaar in Apeldoorn is stilgelegd. Naar verwachting ligt de bouw nog weken, zo niet maanden stil. De rechter heeft de bouwvergunning geschorst.
APELDOORN - De bouw van het nieuwe winkelcentrum Anklaar in Apeldoorn is stilgelegd. Naar verwachting ligt de bouw nog weken, zo niet maanden stil. De rechter heeft de bouwvergunning geschorst.
De winkeliersvereniging van Anklaar stapte naar de rechter omdat de gemeente Apeldoorn en projectontwikkelaar BPD de bouwplannen hebben aangepast.
De parkeergarage onder het nieuwe winkelcentrum wordt kleiner. Was er in het masterplan nog sprake van zo'n 900 plaatsen (voor bewoners, personeel en bezoekers), in de nieuwe situatie zijn dat er nog maar iets meer dan 500.

Minder parkeerplaatsen

Dat schoot bij 27 winkeliers in het verkeerde keelgat. Op één na, de Lidl. Die profiteert van de wijziging, legt Gerald ten Have - voorzitter van de winkeliersvereniging - uit. 'Het rollend tapijt komt in die winkel boven.'
De winkeliers balen dat dit besloten is, omdat zij wel moeten meebetalen aan de parkeerplaatsen. Zij vinden raadsleden aan hun zij; die stelden er tijdens de laatste raadsvergadering vragen over.

Naar de rechter

Maar volgens het college was het zijn zaak niet. Daarmee was de zaak voor de gemeente, die niet bereikbaar was voor commentaar, afgedaan. Er restte de winkeliersvereniging niets anders dan samen met de Federatie van Apeldoornse Ondernemers en een aantal omwonenden naar de rechter te stappen. Die stelde hen dus in het gelijk. 
Ten Have zegt dat de gemeente Apeldoorn en projectontwikkelaar BPD kosten willen besparen door minder parkeerplekken aan te leggen.Volgens BPD gaan de bouwplannen uit 2008 slechts mee met de tijd. 'Het retaillandschap verandert en heerst branchevervaging. Daardoor zijn er minder winkels- en dus minder parkeerplekken nodig', zegt Heri Schimmel van BPD.

Veiligheid in geding

De vereniging noemt de nieuwe plannen een stuk onveiliger, zowel boven als onder de grond. 'De nieuwe nieuwe toerit loopt onder andere over een fietspad. En in de garage komen geen looppaden meer; die moeten wijken voor parkeerplekken. Je wordt straks dus van de sokken gereden als je boodschappen gaat doen', aldus Ten Have. 
Schimmel is het hier niet mee eens. 'De plannen voldoen aan de normen en gemeente heeft een vergunning afgegeven. De rechter vindt de motivatie van de plannen slechts onvoldoende.'

Bezwarencommissie

Voorlopig ligt de bouw van het winkelcentrum dus stil. Een bezwarencommissie van de gemeente moet zich over de zaak buigen, een hoorzitting organiseren en een besluit nemen. Daarna is het weer zes weken wachten op reacties. Het kan volgens Ten Hove nog maanden duren voordat de bouw wordt voortgezet. 'Heel vervelend want we willen graag dat er snel een mooi winkelcentrum komt te staan', besluit Ten Hove. De winkeliers 'bivakkeren' nu in chaletjes.
Er was al begonnen met de bouw van het winkelcentrum; het terrein aan het Operaplein is een grote bouwput.