Nieuws

Treinreiziger uit Arnhem krijgt gelijk: meer onderzoek naar registratie reisgegevens door NS

De Autoriteit Persoonsgegevens moet meer onderzoek doen naar de manier waarop de NS persoonsgegevens verwerkt. Dat heeft de rechtbank in Arnhem bepaald in een zaak die was aangespannen door een treinreiziger uit Arnhem. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De Autoriteit Persoonsgegevens moet meer onderzoek doen naar de manier waarop de NS persoonsgegevens verwerkt. Dat heeft de rechtbank in Arnhem bepaald in een zaak die was aangespannen door een treinreiziger uit Arnhem.
Michiel Jonker wil zijn voordeelurenkorting behouden als hij met een anonieme chipkaart reist, maar de NS verbiedt dit. Sinds het papieren treinkaartje twee jaar geleden werd afgeschaft, geldt de korting alleen voor treinreizigers die inchecken met een persoonlijke ov-chipkaart. 
Jonker ziet niets in zo'n persoonlijke ov-chipkaart: hij is gehecht aan zijn privacy. 'Ik wil niet dat de NS weet waar en wanneer ik ergens naartoe ga.' Hij vindt het onrechtvaardig dat de anonieme reiziger geen voordeel krijgt, maar mensen met een persoonlijke ov-chipkaart wel. 'Dat is discriminatie.' Hij vroeg de Autoriteit Persoonsgegevens in te grijpen, maar die weigerde dat.

Andere manier van registratie

De rechtbank in Arnhem bepaalde woensdag dat de Autoriteit Persoonsgegevens meer onderzoek moet doen. Een verkennend onderzoek zoals de autoriteit deed, is niet voldoende. 'De Autoriteit Persoonsgegevens had onder meer onderzoek moeten doen naar andere, minder ingrijpende, mogelijkheden de reisgegevens te registreren.'
Omdat de NS een private partij is, zou Jonker een civiele rechtszaak tegen het bedrijf moeten beginnen. Dat is te duur. Daarom deed hij het via een omweg: hij vroeg de Autoriteit Persoonsgegevens te handhaven. 
De rechtbank benadrukt dat de uitspraak niet betekent dat het nu mogelijk is om een voordeelabonnement af te sluiten in combinatie met een anonieme ov-chipkaart.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!