Nieuws

Hoger beroep in slepende zaak van man uit Dodewaard met beroepsziekte

Albert Schuurman
Steenfabriek Wienerberger in Opheusden gaat in hoger beroep in de zaak die was aangespannen door oud-medewerker Albert Schuurman uit Dodewaard. Dat heeft Schuurman aan Omroep Gelderland laten weten. © Omroep Gelderland
DODEWAARD - Steenfabriek Wienerberger in Opheusden gaat in hoger beroep in de zaak die was aangespannen door oud-medewerker Albert Schuurman uit Dodewaard. Dat heeft Schuurman aan Omroep Gelderland laten weten.
Schuurman heeft 17 jaar lang geprocedeerd tegen zijn oud-werkgever, omdat hij zegt ziek te zijn geworden door het werk in de fabriek. Dat zou zijn gekomen door het inademen van de giftige stof mangaan.
Afgelopen juni won Schuurman een rechtszaak tegen het bedrijf. De rechter zei toen dat de steenfabriek Wienerberger in Opheusden verantwoordelijk en aansprakelijk is voor alle kosten die Albert Schuurman uit Dodewaard heeft moeten maken in verband met zijn beroepsziekte.

Lang slepende kwestie

Albert Schuurman trad in 1975 bij de steenfabriek in dienst. Tot 1997 had hij nergens last van. Toen kreeg hij voor het eerst klachten, waarna hij in 1999 moest stoppen met werken.

Vergiftigd door mangaan

Deskundigen hebben eind 2012 vastgesteld dat hij gezondheidsklachten heeft die alleen door mangaanvergiftiging verklaard kunnen worden. Mangaan is een metaal dat wordt gebruikt bij de productie van bepaalde kleuren baksteen.
Volgens Schuurman heeft hij door blootstelling aan deze stof tijdens werkzaamheden hersenletsel opgelopen. De steenfabriek heeft dat standpunt altijd bestreden. In november vorig jaar oordeelde de rechter al dat dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen de ziekte van Schuurman en zijn werkzaamheden voor de steenfabriek.
Schuurman is teleurgesteld dat de zaak nu weer opnieuw onder de rechter komt. De Steenfabriek uit Opheusden kon nog niet reageren.