Nieuws

NS wil sorry zeggen tegen 80-jarige 'zwartrijdster': het had empathischer gekund

De NS wil haar excuses aanbieden aan de 80-jarige vrouw die op station Den Dolder uit de trein werd gezet. Zij zou niet hebben ingecheckt. De NS is op zoek naar de conducteur-van-dienst om zijn versie te achterhalen van wat er precies gebeurd is. © Archief
DEN DOLDER - De NS wil haar excuses aanbieden aan de 80-jarige vrouw die op station Den Dolder uit de trein werd gezet. Zij zou niet hebben ingecheckt. De NS is op zoek naar de conducteur-van-dienst om zijn versie te achterhalen van wat er precies gebeurd is.
'Maar ongeacht hoe het gegaan is, het hoort niet. Het had wel wat empathischer gekund: we hadden de klacht van haar zoon niet mogen afdoen met 'Dat is nu eenmaal de regel'. Elke klant is er één', vertelt woordvoerder Tom Boon. 'We hebben al het hele weekend contact met de zoon van de vrouw. We willen graag haar rechtstreeks onze excuses aanbieden.'
Harderwijker Marco Willems, de zoon van de 80-jarige vrouw, zette vrijdag het verhaal op Twitter. Zijn moeder was onderweg van Eindhoven naar Harderwijk. 'Ze had een dagkaart en hoorde naar eigen zeggen een piep toen ze incheckte', vertelde hij aan RTV Utrecht.

Niet goed ingecheckt

Vlak voor Den Dolder werd haar kaart gecontroleerd en de conducteur constateerde dat ze niet goed had ingecheckt. Daarop moest ze de trein verlaten. De vrouw stapte uit en checkte opnieuw in.
Daarna moest ze wachten op de volgende trein. De zoon vindt het erg kwalijk dat zijn moeder juist op Den Dolder de trein is uitgezet. Op het station zijn geen voorzieningen en was het erg winderig.

'Geen standaardprocedures'

'Er zijn geen standaardprocedures als iemand niet ingecheckt heeft.  Alles is maatwerk. De conducteur moet elke keer een inschatting maken of de persoon bewust niet ingecheckt heeft of dat hij er niets aan kan doen', vertelt Boon.
'Als er niet is ingecheckt, kan de conducteur twee dingen doen: een boete uitschrijven of iemand de gelegenheid geven op een ander station in te checken en de volgende trein te pakken.'

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!