Nieuws

Matchis locatie Nijmegen spil in zoektocht naar nieuwe stamceldonoren

'Meer donoren betekent een grotere kans op een match en dus een grotere kans op leven'. Met die nuchtere redenering motiveert het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren on het Radboudumc in Nijmegen de onlangs gestarte campagne voor de werving van nieuwe stamceldonoren.
NIJMEGEN - 'Meer donoren betekent een grotere kans op een match en dus een grotere kans op leven'. Met die nuchtere redenering motiveert het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren on het Radboudumc in Nijmegen de onlangs gestarte campagne voor de werving van nieuwe stamceldonoren.
Die zijn cruciaal voor het overleven van mensen met leukemie of een andere vorm van bloedkanker.
De wervingscampagne werd vrijdag afgetrapt door minister Schippers van Volksgezondheid. In speciale wervingsfilmpjes op internet doen patiënten en donoren hun verhaal met als doel veel meer nieuwe donoren te krijgen.
Het is namelijk voor leukemiepatiënten passen en meten om de meest geschikte donor te krijgen, de beste match. Vandaar de naam van het centrum; Matchis, een fusie van de Stichting Stamceldonorbank Europdonor Nijmegen en de Stichting Europdonor. 

Speld in een hooiberg

Dat vinden van een donor is een hele klus, zo leert de ervaring. Een behandeling heeft de beste kans van slagen als de stamcellen van de donor en de patiënt voldoende op elkaar lijken. 'Daarvoor wordt eerst in de familie gezocht', aldus Margot van den Akker van Matchis.
'In 70 procent van de gevallen lukt het niet en gaan we wereldwijd op zoek naar een geschikte onverwante donor.'

Jaarlijks enkele duizenden nieuwe patiënten

Ieder jaar krijgen enkele duizenden Nederlanders te horen dat ze een vorm van bloedkanker hebben. Een stamceltransplantatie kan genezing bieden, maar dan moeten er wel voldoende donoren zijn. Het tekort aan donoren is groot en lukt het niet om voor iedere patiënt een geschikte donor te vinden.
Momenteel staan in Nederland 104.000 mensen op de donorlijst, en dat getal moet fors omhoog.
Wie zich wil registreren als donor kan dat doen op www.stamceldonor.nl. Een transplantatie heeft de grootste kans van slagen als de donor tussen de 18 en 35 jaar oud is en gezond is, maar ook gezonde personen van 36 tot en met 50 jaar kunnen zich aanmelden, aldus Matchis.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!