Nieuws

Blog - Richard in Rio (dag 8): groot compliment voor badmintonster Selena Piek

Onze sportverslaggever Richard van der Made is in Rio en verslaat voor de NOS de Olympische Spelen. Hij schrijft dagelijks op onze website over zijn belevenissen in Brazilië. Vandaag deel 6. © Omroep Gelderland
RIO DE JANEIRO - Onze sportverslaggever Richard van der Made is in Rio en verslaat voor de NOS de Olympische Spelen. Hij schrijft dagelijks op onze website over zijn belevenissen in Brazilië. Vandaag deel 6.
Vanuit het open raam van mijn appartement in Rio de Janeiro hoor je regelmatig het gejuich van de Spelen binnenkomen. Een heerlijk geluid. En dat terwijl de stadions toch echt een paar honderd meter verwijderd liggen van ons complex. Hoewel lang niet alle olympische stadions vol zitten, is het enthousiasme van de trotse Brazilianen aanstekelijk. Nu dit gigantische evenement zo ongeveer halverwege is, moeten we helaas wel erkennen dat de Nederlandse prestaties nog wat uitblijven bij de hoge verwachtingen vooraf.
Even inzoomen op Gelderland. Theo Bos uit Hierden kon het tijdens zijn rentree in het baanwielrennen (nog) niet waarmaken. De mannen gokten en verloren. Keihard, over en uit. Elis Ligtlee deed het misschien iets beter, maar ook de Eerbeekse krachtpatser wist zich niet in de medailles te mengen. Gelders succes in het judo was er ook al niet en in de paardensport bij het onderdeel dressuur speelde Nederland eveneens geen rol van betekenis.
Minderhoud, Gal, Cornelissen en Van Silfout, allemaal uit onze provincie, zagen hun prestaties uitmonden in een teleurstelling. Pech was er ook. Voor de fantastische sportvrouw Annemiek van Vleuten uit Wageningen die zo vreselijk onderuit ging terwijl ze op weg was naar goud. Ach, iedereen had haar die plak zo gegund. Topsport kan wreed zijn. Maar wat een karakter toonde ze gisteren tegenover mijn NOS-collega Han Kock in een prachtig openhartig interview.

Aandacht voor badminton

Mijn aandacht is de afgelopen dagen vooral uitgegaan naar twee dames in het badminton. Een prachtige sport, de snelste racketsport ter wereld waar het aankomt op uithoudingsvermogen, reflexen en explosiviteit. Hier is iets bijzonders aan de hand. Hoewel Jacco Arends en Selena Piek in het gemengd dubbel al zijn uitgeschakeld (revanche in Tokio?), schreef Piek wel historie met haar andere partner Eefje Muskens. De tandem Piek-Muskens is vanaf de eerste game in het vrouwendubbel op stoom en plaatste zich zaterdagmiddag in Rio Centro, Pavilljon 4, overtuigend voor de kwartfinales. Een puike en tegelijkertijd historische prestatie waar ik mijn Braziliaanse petje, echt nodig hier, diep voor afneem.
Voor beide topsporters heb ik veel respect, maar wat Piek over heeft om haar doelen te bereiken is echt bewonderenswaardig. Dat zij zelfs op twee fronten streeft naar absolute perfectie, onderstreept haar ambities alleen maar. Het zijn er ook maar weinig die het doen. Selena moet haar aandacht verdelen over twee collega's. In de top en zeker bij een mentaal spel als badminton is dat loodzwaar. Daarnaast kost het natuurlijk lichamelijk extra energie, zeker als de wedstrijden zoals tijdens de Spelen kort op elkaar volgen. Het gaat de 24-jarige Piek echter al jaren goed af. Ze is altijd topfit.

In het hart van de Nederlandse topsport

Piek woont inmiddels al een aantal jaren in Arnhem. Op deze manier bevindt de geboren Blaricumse zich namelijk midden in het hart van de Nederlandse topsport. Op Papendal traint deze gedreven sportvrouw dagelijks het snot voor haar ogen. Haar missie is zich te mengen in de mondiale top. Tussen de Aziaten dus waar de concurrentie moordend is. En dat lukt, vooral met de oernuchtere Brabantse Eefje Muskens aan haar zijde. Binnen en buiten de baan klikt het tussen deze twee dames. Ze moeten het niet hebben van power en kracht, maar compenseren dat ruimschoots met tactisch inzicht, werklust en de juiste rolverdeling. In Europa is alleen een Deens duo beter.
Wat voor mij deze prestatie in het badminton extra bijzonder maakt, is het feit dat Piek en Muskens nauwelijks ondersteuning krijgen van NOC*NSF. Oké, toen ze het afgelopen seizoen zo stabiel presteerden ging de geldkraan weer een beetje open. Maar deze dames verdienen natuurlijk veel meer steun en aandacht (van sponsors). Vorig jaar moesten Piek en Muskens nog 100 euro eigen bijdrage betalen om op Papendal te kunnen trainen. Ze legden privégeld bij om hun reizen te organiseren naar grote buitenlandse toernooien. Toernooien die ze moesten spelen op punten te verzamelen voor Rio. Met beperkte middelen, een enorme wilskracht en door vaak als een monnik te leven, heeft het duo de Olympische Spelen bereikt. En staan ze in de kwartfinales. Dat verdient een groot compliment.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!