Nieuws

Dressuurruiters grijpen naast medaille in Rio

Edward Gal.
De Nederlandse dressuurruiters hebben vrijdag op de Olympische Spelen naast de medailles gegrepen in de landenwedstrijd. © ANP
RIO DE JANEIRO - De Nederlandse dressuurruiters hebben vrijdag op de Olympische Spelen naast de medailles gegrepen in de landenwedstrijd.
Edward Gal uit Oosterbeek, Hans Peter Minderhoud uit Oosterbeek en Diederik van Silfhout kwamen in de Grand Prix en Grand Prix Special tot een gemiddelde score van 75,517 procent. Daarmee viel Oranje net naast het podium, vierde.
Vier jaar geleden pakte Gal samen met Anky van Grunsven en Adelinde Cornelissen uit Nijkerk brons bij de Spelen van Londen. Individueel was er toen ook zilver voor Cornelissen.
De amazone beleefde in Rio een trieste aftocht met Jerich Parzival. Cornelissen staakte woensdag de Grand Prix omdat haar negentienjarige paard verre van fit was. Daardoor moest Nederland met drie ruiters verder en kon het zich geen 'schrapresultaat' meer veroorloven.
Juist dat brak de ploeg van bondscoach Johan Rockx op tijdens de afsluitende Special. Voor een medaille moest risico worden genomen, maar alle foutjes telden mee.
Gal kwam met Glock's Voice als eerste in de ring en hij liet een rommelige proef zien, die 'slechts' werd gewaardeerd met een score van 73,655 procent. 'Gegokt en verloren', zei Gal daarover.
Van Silfhout (op Arlando) en Minderhoud (Glock's Johnson) scoorden daarna wel iets beter, al waren beiden bijzonder ontevreden over de jurywaardering. 'Mijn broek zakt hiervan af', mopperde Nederlands kampioen Van Silfhout.
Toen de eerste drie Amerikaanse ruiters allemaal matige scores lieten aantekenen, leek Oranje zowaar toch nog brons te pakken.
Laura Graves, de laatste Amerikaanse, liet met Verdades echter een foutloze proef zien waarmee ze ruim 80 procent scoorde. Daardoor viel Nederland buiten het podium en pakten de Amerikanen brons. Duitsland werd olympisch kampioen, de Britten pakten het zilver.